Buffett se vsadil o výkonnost hedgových fondů

New York/Praha - Nejbohatší muž světa Warren Buffett překvapil bizarní sázkou. Se společností Prótégé Partners se vsadil, že hedgové fondy jsou méně výnosné než indexové. Pravdivost sázky ověří tak, že obě strany investují 320 tisíc dolarů - Buffett do indexového fondu kopírujícího vývoj S&P 500, Prótégé Partners do výběru hedegových fondů. Kdo vydělá více, obdrží od svého soupeře milion dolarů. Peníze půjdou na charitu.

Aby eliminovali nepříznivé vlivy, uzavřeli Buffett a Prótégé Partners sázku na dobu deseti let. Podle koncového výnosu obou alternativ pak bude zřejmé, která z nich je výhodnější. Buffett odhaduje pravděpodobnost svého vítězství na 65 procent, Prótégé Partners si věří o něco více, její šance je podle ní 85procentní.

Hedgové fondy lákají investory na velké zisky, obvykle jsou ale velmi rizikové, protože nemají žádné investiční limity. Navíc bývají často spojovány se skandálními zpronevěrami. Přesto se těší značné oblibě. Kdyby v sázce neuspěly, mohlo by se ale mnohé změnit. „Pokud za těch deset let, na které je sázka omezena, skutečně indexový fond překoná výběr nejlepších hedgových fondů, tak by to mohla být pro hedgové fondy docela rána,“ tvrdí Pavel Kohout z poradenské společnosti Partners.

Ať sázku vyhraje kterákoliv ze zúčastněných stran, těžit z toho budou potřební. Buffett i Prótégé Partners totiž chtějí věnovat výhru na charitu. Buffet by je v případě svého vítězství věnoval nadaci Girls Inc. of Omany, pro kterou pracuje jeho dcera Susan Buffett. Prótégé Partners se rozhodla pro nadnárodní nadaci Absolute Returns for Kids.