Firmy se bojí burzovních výprodejů, neemitují akcie

Praha – Firmy po celém světě mají obavy z emitování nových akcií. Plánované vydání cenných papírů odvolalo již 83 společností. Může za to nestabilita finančního sektoru. Nejvážnější je situace na vyspělých západních trzích, asijské trhy se zatím rozvíjejí poměrně slibně.

Počet úspěšných primárních emisí akcií se v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s posledním kvartálem roku 2007 propadl o 60 procent. V meziročním srovnání skončil ještě hůře, a to pouze na 38 procentech objemu loňského prvního čtvrtletí. Česká burza ke statistice nepřispěla ani jednou emisí.

„Snížená úvěrová schopnost a nestabilní tržní podmínky nevyhnutelně vedou k celosvětovému zpomalení primárních emisí akcií,“ popsal důvody obav globální ředitel Ernst & Young pro problematiku Initial Public Offering Gil Forer.

V důsledku nepříznivé situace na kapitálových trzích zasažených finančními otřesy odvolalo plánovaný vstup na burzu 83 procent společností působících po celém světě. Dalších 24 firem burzovní plány odložilo. V České republice mezi ně patří například technologická společnost ICZ, která se rozhodla odložit svůj letošní plánovaný vstup na burzu na neurčito.

Asijské trhy si vedou lépe, překvapilo i Polsko

Lépe než zavedené burzy si v poslední době vedou rozvíjející se trhy. Největší počet obchodů se uskutečnil v Austrálii (30), následovala Čína s 29 obchody a Japonsko s 22. Nečekaným evropským lídrem se stalo Polsko, které hlásí 17 obchodů.