G8: Světovou ekonomiku tíží drahé komodity

Ósaka - Největším strašákem pro světovou ekonomiku jsou v současnosti rostoucí ceny komodit. Shodli se na tom ministři financí skupiny nejvyspělejších zemí a Ruska (G8) v první den jednání v japonské Ósace. Růst cen ropy a jiných komodit zvyšuje inflaci a ta pak vyvolává hospodářskou nestabilitu. Na počátku všech těchto problémů stojí podle G8 slabý americký dolar.

Ceny komodit státy G8 přímo příliš ovlivnit nemohou. Nahoru je žene především vysoká poptávka na asijských trzích, zejména v Číně a Indii, a také obavy z nedostatečné nabídky. G8 se však může pokusit o zastavení poklesu dolaru.

Právě rekordně nízká hodnota americké měny láká investory ke stále novým nákupům termínovaných kontraktů na ropu a další komodity a tím přispívá k růstu jejich cen. Rostoucí ceny komodit - ropa je od počátku roku o 40 procent dražší - pak roztáčejí inflační spirálu a v chudších částech světa vyvolají protesty proti drahým potravinám.

Kvůli otevření otázky směnných kurzů začaly trhy spekulovat o možnosti další společné intervence na devizovém trhu. Na jakoukoli známku toho, že činitelé G8 jsou ochotni posvětit intervence v zájmu posílení dolaru, jsou podle analytiků trhy citlivé.

Podle odhadů OSN by v letošním roce mohl růst světové ekonomiky zpomalit z loňských 3,8 na 1,8 procenta. Pokud se navíc nezlepší situace ve Spojených státech, mohla by se světová ekonomika plížit tempem ještě o jeden procentní bod pomalejším.

Oslabení čeká také region střední a východní Evropy. Kvůli vysokým inflačním očekáváním by měly zdejší centrální banky zvyšovat úrokové sazby. Českou republiku, Slovensko a Polsko však současně trápí rychlé posilování kurzů měn, což je signál k opačnému vývoji výše úroků. To staví banky do složité pozice.

Česká ekonomika podle posledních údajů rostla v prvním čtvrtletí o 5,3 procenta, za celý loňský rok pak o 6,6 procenta. Letošní tempo růstu odhadují analytici na čtyři až pět procent.