PPF a ruští podnikatelé získali kontrolu nad Polymetalem

Petrohrad/Moskva - Ruští podnikatelé Alexandr Nesis a Alexandr Mamut získali spolu s českou společností PPF Group NV kontrolní podíl ve společnosti Polymetal. Polymetal je největším těžařem stříbra v Rusku, mimo jiné těží i zlato. Podíl v Polymetalu prodala společnost Aniketa Investments, kterou vlastní ruský miliardář Sulejman Kerimov.

Trojice investorů za většinový podíl ve společnosti zaplatila přes 30 miliard korun. Největší část získala právě skupina PPF, která převzala 78,46 milionu akcií, včetně 265 780 takzvaných globálních depozitních certifikátů (GDR). Jedná se celkem o necelých pětadvacet procent akcií v ceně více než deset miliard korun. „Společnost je docela nadceněná,“ myslí si analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Zhruba 75,75 milionu akcií nyní vlastní společnost Quotan International a asi 60,11 milionu akcií připadá na společnost Inure Enterprises. Kontrolní podíl v Quotanu má Alexandr Nesis, což je bratr nynějšího šéfa Polymetalu Vitalije Nesise. Nad společností Inure má kontrolu Mamut, který patří k nejznámějším investorům v Rusku. Prodej podílu Anikety je bezpodmínečný a byl uzavřen k 11. červnu 2008. Celkový akciový kapitál Polymetalu sestává z 315 milionů kmenových akcií, z nichž část je ve formě GDR.

Majoritu v PPF má nejbohatší Čech Petr Kellner, jenž o těžbu stříbra v Rusku usiloval již delší dobu. „Z hlediska skupiny PPF je získání podílu ve společnosti finanční investicí do odvětví, které se dynamicky vyvíjí a do společnosti, která je zdravá a má velký růstový potenciál,“ tvrdí mluvčí skupiny PPF Alexej Bechtin.

Investice do těžby nerostných surovin jsou v poslední době populární, ceny stříbra dosud prudce rostly. Jan Procházka už však ve stříbře velký potenciál nevidí. „PPF spíše rozšiřuje své aktivity v Rusku, než že by v tom viděla nějaký velký potenciál,“ myslí si. V Rusku už PPF vlastní finanční síť Home Credit, sesterská PPF Investments zase koupila menšinový podíl v pojišťovně Ingosstrach.