EU: Za příchozí hovory by mohli uživatelé mobilů platit

Brusel - Představitelé Evropské unie dnes připustili, že by v blízké budoucnosti mohli klienti mobilních operátorů v Evropě platit za příchozí hovory podobně, jako to dnes funguje například v USA nebo v některých asijských zemích. Operátorům by to podle mínění EU umožnilo snížit některé náklady, a zákazníci by tak mohli za spojení ve výsledku zaplatit méně.

„Jestli si operátoři myslí, že to udělá jejich nabídku více atraktivní, nebudeme to zakazovat. Je jejich rozhodnutím, jak chtějí příchozí hovory zpoplatnit a zda je vůbec chtějí zpoplatnit,“ podtrhl mluvčí Evropské komise Martin Selmayr. Eurokomisařka pro informační společnost a média v rozhovoru pro deník Financial Times dodala, že se celý trh vyvíjí a není důvod zůstávat u deset let starých pravidel.

Pokud by k zavedení poplatků skutečně došlo, Evropská unie by se přiblížila Spojeným státům. Tamní telefonní společnosti si ponechají veškeré příjmy, které získají od svých zákazníků, poplatek za propojení je přitom nulový a hovory levnější než v EU. V Evropské unii je situace odlišná. Operátoři jsou součástí složitého systému, který dělí příjmy za propojení hovorů mezi jednotlivé telekomunikační společnosti.

Podle Evropské komise by byla změna ku prospěchu všech. Operátorům by ulevila od administrativní zátěže a ušetřila značné sumy na nákladech. Oddechli by si také národní regulátoři, kteří musejí vybrané poplatky přepočítávat.

Získali by ale také spotřebitelé, pro které by volání z mobilu paradoxně zlevnilo. Komise věří, že by se jeho cena mohla přiblížit telefonování z pevných linek. Zatímco v případě mobilních telefonů platí uživatelé za propojení 20 eurocentů (téměř pět korun), v případě pevných aparátů dosahuje poplatek v průměru pouze 0,6 centů, tedy necelých 20 haléřů.