PPF podala nabídku na odkup akcií Zentivy

Praha - Společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF dnes zveřejnila oficiální nabídku na odkup akcií předního českého výrobce léčiv - Zentivy. PPF chce ve firmě získat takový podíl, aby mohla určovat její strategické i operativní kroky.

Za jednu akcii chce skupina PPF stávajícím akcionářům zaplatit 950 korun, na burze se ale jedna akcie Zentivy prodává za 1034 korun. „Nepředpokládáme, že by investory nabídka PPF nějak výrazně zaujala, protože nyní je pod tržní cenou akcií,“ upozornil analytik Atlantik FT Milan Vaníček.

Zentiva čeká na vyjádření akcionářů a nechce záměr PPF komentovat. Již dříve ale akcionářům doporučila, aby na nabídku skupiny nereagovali.

Společnost Zentiva je jednička na českém trhu s farmaceutickými výrobky. Orientuje se na výrobu tzv. generických léků, tedy levnějších kopií drahých léčiv, kterým již vypršela patentová ochrana.

Více než 19 procent akcií Zentivy vlastní Generali PPF Holding, kterou částečně ovládá finanční skupina PPF. 7,6procentní podíl drží Fervent Holdings ze skupiny J&T. Management a zaměstnanci Zentivy mají šestiprocentní majetkový podíl. Zbývajících 42,4 procenta patří drobným akcionářům.