Ikea stahuje z prodeje nebezpečnou lampu

Praha - Společnost Ikea stahuje z prodeje v Evropě, Asii a Austrálii lampu Femton, která kvůli konstrukční vadě hrozí přehřátím žárovky. Stejný typ nabízely i české obchodní domy, od roku 2004, kdy ji firma na český trh uvedla, se prodalo 8545 kusů. Lidé, kteří si nebezpečnou bodovou lampu koupili, ji mohou vrátit a Ikea jim vyplatí plnou cenu výrobku.

Na možné nebezpečí upozornil výrobce švédský úřad pro bezpečnost elektrických spotřebičů, který odhalil chybu v konstrukci lampy. „Testy prokázaly různou pevnost pružného ramene, což znamená, že u některých lamp by se žárovky mohly dostat do těsné blízkosti takových povrchů, jako je stěna, police či pracovní deska a následně se kvůli tomu přehřát,“ informovala o podstatě problému Jindra Válová z české větve společnosti Ikea.

Přední světový prodejce nábytku a bytových doplňků se rozhodl pro stažení bodové lampy z prodeje i přesto, že si zatím žádný ze zákazníků na problémy nestěžoval. Opatření se ale týká pouze zboží prodávaného v Evropě, Asii a Austrálii, kterou společnosti Ikea dodává čínský výrobce s označením 17796. Verze prodávané ve Spojených státech se stažení z prodeje netýká.