Gandalovič nařčen z tunelování Lesů ČR, obvinění popírá

Praha - Státní podnik Lesy České republiky zadal zakázky na likvidaci škod po vichřici Emma pochybným způsobem, který připravil stát nejméně o čtvrt miliardy korun. Podle Pavla Indry, prezidenta České asociace podnikatelů v lesním hospodářství, která na podivné chování státního podniku upozornila, je do celé kauzy zapletený i ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ten ale obvinění odmítá a chce asociaci žalovat.

Lesy České republiky vyhlásily na likvidaci škod po vichřici Emma sérii malých tendrů. Do každého z nich vybraly tři firmy, další zájemci se výběrového řízení zúčastnit nemohli. Vítězové nyní mohou nakupovat od státního podniku dřevo za mnohem nižší cenu, než jakou Lesy ČR garantovaly v původním řádném tendru.

„Někdo umožnil to, aby čtvrt miliardy korun státní podnik odepsal a posunul je směrem k předem vybraným soukromým firmám. Je to mechanismus, který výrazně poškodil trh,“ upozornil Indra. „Možná tam jsou prvky korupce, ale každopádně můžeme mluvit o klientelismu,“ dodal.

ČR hrozí kvůli postupu Lesů arbitráž

Pochybný postup Lesů ČR při zadávání zakázek na likvidaci dřeva se nelíbí ani dřevařským společnostem. Největší tuzemský dřevař - společnost CE WOOD - se již rozhodl, že se bude domáhat náhrady škody v arbitrážním řízení. Od státu chce dostat 2,5 miliardy korun.

Krize přitom přichází téměř rok od podepsání memoranda, které mělo spory mezi některými podnikateli a státem utišit. Podle ministra se sice situace zlepšuje, vysvětlení však požaduje opozice, která se pokusí ve středu svolat mimořádné zasedání zemědělského výboru, ale i vicepremiér Čunek.

Gandalovič považuje obvinění za nepravdivé

Ministr zemědělství obvinění z korupce a tunelování státního podniku zásadně odmítá. Tendry na likvidaci následků kalamity nelze podle něj srovnávat s výběrovými řízeními na střednědobé zakázky. Prioritou při nich totiž byla rychlost vytěžení poškozených stromů.

Gandalovič se hájí, že postupoval podle zákona a že postup ministerstva schválil i antimonopolní úřad. Nařčení nechce nechat bez odpovědi. Na dnešní tiskové konferenci řekl, že podá na Českou asociaci podnikatelů v lesním hospodářství žalobu. „Požadovat budu omluvu a odškodné ve výši pěti milionů korun za poškození dobrého jména,“ oznámil ministr.

Ministra zemědělství podpořil i generální ředitel Lesů ČR Jiří Novák, který tvrdí, že ho nikdo s vyšší nabídkou neoslovil. Právě to, že jejich výhodnější nabídka byla ignorována, tvrdí někteří lesničtí podnikatelé.