Sanofi-Aventis chce podat konkurenční nabídku na převzetí Zentivy

Praha - Sanofi-Aventis chce přebít nabídku na převzetí Zentivy, kterou včera podala společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF. Za jednu akcii české farmaceutické jedničky chce nabídnout 1050 korun, zatímco PPF je za ni ochotná zaplatit pouze 950 korun.

Nabídka PPF je nižší než současná tržní cena akcií Zentivy, která se včera vyšplhala na 1040 korun. Analytici proto předpokládají, že nebude pro stávající akcionáře příliš atraktivní. Cena, kterou chce za akcie zaplatit Sanofi-Aventis by je ale již k prodeji jejich podílu nalákat mohla. Celková suma, kterou by firma zaplatila, by činila 40 miliard korun.

Důvodem, proč se chce Sanofi-Aventis o koupi předního českého výrobce léčiv ucházet, je jejich vzájemná blízkost. „Společnost Sanofi-Aventis v současnosti úspěšně působí na různých trzích, na nichž je aktivní i společnost Zentiva, a je přesvědčena, že zamýšlené získání kontroly nad Zentivou má silné strategické opodstatnění,“ popsalo vedení společnosti v prohlášení, které informuje o záměru zapojit se do boje o získání rozhodujícího podílu ve firmě.

Sanofi-Aventis patří s téměř čtvrtinovým podílem k  největším akcionářům Zentivy. Přes 19 procent akcií drží Generali PPF Holding a 7,6 procenta Fervent Holdings ze skupiny J&T. Zbytek je v rukou zaměstnanců farmaceutického gigantu a drobných akcionářů.