Dopravu v Bruselu zablokovaly na protest proti drahé ropě kamiony a traktory

Brusel - Zemědělci a dopravci se dnes snažili blokádou Bruselu upozornit na problémy, které jim způsobují vysoké ceny ropy a pohonných hmot. Protesty byly zahájeny v 11 hodin dopoledne a protáhly se až do pozdních odpoledních hodin. Kamiony a traktory ochromily téměř všechny důležité dopravní tepny, nejezdilo ani metro.

Kamiony autodopravců do ulic Bruselu zamířily ze severu. Kromě Belgičanů se protestů zúčastnili také řidiči z Francie a Španělska, kde podobné akce proběhly již v uplynulých dnech. Zemědělci do města zamířili z jihu. K blokádě se připojili pouze vlámští farmáři. Valoni na zdražování pohonných hmot upozorňovali klidnějším způsobem. Rozdávali lidem své produkty zadarmo.

Načasování protestů není náhodné. Ve čtvrtek se totiž v Bruselu sejdou špičky zemí Evropské unie. Zemědělci a dopravci hrozí, že budou v blokádě pokračovat i během trvání summitu. Doufají, že se jim tak podaří přinutit Evropskou unii, aby proti rychle rostoucím cenám ropy zasáhla.

Po belgické vládě protestující požadují snížení daně z přidané hodnoty na paliva ze současných 21 procent na 6 procent. Na rozhodnutí jí dali 10 dní. Pokud ve stanoveném termínu žádné kroky ke zmírnění dopadů zdražování ropy nepodnikne, hrozí zemědělské odbory, že paralyzují dopravu v celé Belgii. Zablokovat chtějí letiště, přístavy i železnice.

Cena ropy v poslední době značně kolísá. Stále se ale drží v blízkosti historických maxim. Zatím posledního rekordu 139 dolarů za barel dosáhla v pondělí. Od té doby mírně zlevňuje. Referenční typ West Texas Intermediate (WTI) se včera prodával za zhruba 134 USD.