Škromach navrhuje vyplácet za první tři dny nemoci 30 procent příjmu

Praha - Sociální demokraté dnes navrhli, aby nemocní pracovníci dostávali od příštího roku v prvních třech dnech nemoci 30 procent průměrného platu. Svůj záměr chtějí prosadit do novely zákoníku práce, která upravuje přesčasy. Sněmovna ji dnes poslala do závěrečného projednávání, schvalovat se bude nejspíše příští týden. Podle schváleného zákona o nemocenské by lidé od ledna neměli v prvních třech dnech stonání dostávat žádnou náhradu, do konce letošního roku pak vláda navrhuje přechodně 25 procent.

Návrh ČSSD o nemocenské, s nímž přišel stínový ministr práce a šéf sociálního výboru Zdeněk Škromach, ministr práce Petr Nečas (ODS) označil za přílepek. Stejný názor má i poslankyně Alena Páralová (ODS). Pokud podle ní Škromach chtěl změnu, měl ji navrhnout minulý týden do zákona o nemocenském pojištění. Stejný nápad jako Škromach na náhradu 30 procent průměrného příjmu v prvních třech dnech nemoci od ledna předložil minulý týden komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Nemocenskou v prvních třech dnech nemoci lidé nedostávali už od letošního ledna. Ústavní soud ale k 30. červnu toto opatření vládní reformy zrušil. Od pololetí by tak nemocní měli na začátku stonání dostávat stejně jako od 4. dne, tedy 60 procent vyměřovacího základu, který se počítá z příjmu. Nečas minulý týden navrhl, aby se od září do konce roku platilo 25 procent základu. Návrh připojil k novele zákona o nemocenském pojištění, kterou by sněmovna měla také schvalovat nejspíš příští týden. Se zavedením dávek na počátku nemoci v novém roce ministr nesouhlasí. Podotkl, že Ústavní soud ve svém stanovisku nepoukázal na to, že by neplacení nemocenské od příštího ledna bylo neústavní. Že by si soudci neuvědomili, že tato úprava má platit, je podle něj „bizarní hypotéza“.

Od ledna budou náhradu mzdy v prvních dvou týdnech nemoci hradit zaměstnavatelé. Za to jim v příštím roce klesnou odvody ze 3,3 na 2,4 procenta. Polovinu vyplacených náhrad by jim stát měl vrátit. Podle Škromacha firmy na novém systému uspoří. „Ponechání karenční doby by zaměstnavatelům přineslo další neodůvodněné úspory,“ uvedl Škromach. Podle něj je systém pojištění v přebytku, takže omezování není nutné. Loni vybraná suma překročila výdaje o devět miliard korun a letos by to mělo být o 17 miliard, dodal Škromach.

Podle Nečase systém již v příštím roce může mít „sklon k deficitu“. Příjmy totiž kvůli snížení odvodů firem poklesnou. O desetinu procenta méně by na nemocenské pojištění mohli od ledna odvádět i zaměstnanci. „Výdaje tak budou pravděpodobně vyšší než příjmy,“ řekl ministr.

Výdaje na nemocenské letos v prvním čtvrtletí proti stejné době loni poklesly téměř o devět procent. V loňských prvních třech měsících se na nemocenské vyplatilo zhruba 7,91 miliardy korun, letos přibližně 7,23 miliardy. Výdaje za březen se podle České správy sociálního zabezpečení proti loňsku snížily o víc než čtvrtinu. Nemocí o 28 procent ubylo. O víc než 11 procent bylo méně i celkem prostonaných dnů. Doba průměrné nemoci se ale prodloužila o týden.