Investice do evropských nemovitostí se propadly o 18 procent

Praha - Investice do nemovitostí na evropském trhu za letošní první čtvrtletí činily celkově 38 miliard eur, což je přibližně 915 miliard korun. Meziročně se tak investice v Evropě propadly o 18 procent, o výsledcích studie European Quarterly dnes informovala realitní poradenská společnost DTZ. Velký pokles se týká i České republiky.

Výrazný pokles investic v Česku bude podle odborníků DTZ mírněn pokračujícím solidním růstem české ekonomiky. „Zhroucení systému emise cenných papírů krytých komerčními hypotékami (CMBS) a všeobecně přísnější podmínky na úvěrových trzích měly obzvláště silný dopad na obchody s rozsáhlými portfolii,“ uvedl odborník na kapitálové trhy ve společnosti DTZ John Slade.

Pro Velkou Británii znamenaly první tři měsíce letošního roku ve srovnání s předchozím čtvrtletím stabilizaci, meziročně však investice do nemovitostí na britských ostrovech klesly o 40 procent. Největší propad investic zaznamenala za letošní první tři měsíce ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2007 Francie a Německo. Transakce na francouzském trhu ve výši 3,5 miliardy eur (zhruba 84 miliard korun) znamenají ve srovnání s předchozím čtvrtletím více než 40procentní pokles.

Podobně se propadl i trh v Německu, kde investoři vložili do nemovitostí osm miliard eur (kolem 193 miliard korun). Výrazně poklesly také další evropské trhy, například španělský. „Některé nemovitosti i celá portfolia jsou nyní na prodej, neboť španělští developeři se zbavují aktiv v reakci na vážné problémy s likviditou,“ uvedla společnost DTZ. Proti předcházejícímu čtvrtletí tam za první letošní tři měsíce klesly investice o 20 procent.

Lepší výsledky než západní Evropa měly některé východoevropské země. V Rusku se investice do nemovitostí zvedly ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím o deset procent na 835 milionů eur (kolem 20 miliard korun). V Polsku investoři vložili do realit dokonce o 264 procent více, investice tam činily 700 milionů eur ( necelých 17 miliard korun). „Příčinou silného růstu v Polsku je mimořádně slabé poslední čtvrtletí 2007,“ říká Lenka Pohlodková z DTZ.

V Česku je trend opačný, za prvních pět měsíců letošního roku se podle realitní poradenské společnosti King Sturge investice do českých komerčních nemovitostí propadly o 56 procent na hodnotu 340 milionů eur (přibližně 8,4 miliardy korun). Podobná čísla zveřejnily i další realitní firmy. Podle údajů jiné poradenské společnosti Cushman & Wakefield se investice do realit v Česku propadly za první tři měsíce o tři čtvrtiny na 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun).