Bush chce zrušit zákaz těžby ropy u břehů USA

Washington - Americký prezident George Bush vyzval Kongres, aby zrušil dlouholetý zákaz těžby ropy a zemního plynu v příbřežních oblastech kolem Spojených států. Amerika podle prezidenta musí zvýšit produkci energií, mimo jiné proto, že růst cen ropy prodražuje také pohonné hmoty a další paliva. Americké úřady chystají také limity na individuální obchody s ropou, které mají ztížit život spekulantům.

Rostoucí ceny tlačí Washington k činům 

„Pro oddalování neexistuje žádná výmluva,“ uvedl George W. Bush, kterému do konce funkčního období zbývá jen pár měsíců. Opozičním demokratům ale připomněl, že bojkotují jeho energetickou politiku a nesou část viny na rekordním růstu cen pohonných hmot v USA.

Ceny benzinu se ve Spojených státech rychle zvyšují a galon (zhruba 3,79 litru) stojí už více než čtyři dolary, což ale stále odpovídá jen necelým 17 korunám za litr. Za nižší cenou benzinu v USA proti Evropě je hlavně odlišný způsob zdanění. „Rodiny po celé naší zemi hledí směrem k Washingtonu a očekávají nějakou odezvu,“ řekl Bush. Zahájení těžby podle něj sice nějaký čas potrvá, v konečném důsledku ale těžba vyvine tlak na pokles cen ropy.

Pokud by ropné společnosti mohly obnovit těžbu z příbřežních vrtů, mohly by si Spojené státy časem takto údajně zajistit až 18 milionů barelů. Celkem dnes nyní Spojené státy potřebují přes 20 milionů barelů ropy denně a zhruba polovinu musejí dovážet. Těžbě z příbřežních oblastí nyní brání dva zákazy. Jeden zavedl Kongres a druhý vláda. Bush vládní příkaz prozatím neruší a chce, aby první krok učinil právě Kongres.

Proti spekulantům chtějí úřady zavést regulace

Nejedná se o jediný krok, kterým se Spojené státy chystají bojovat proti vysokým cenám ropy. Americké úřady již včera oznámily, že chtějí zabránit dalším ropným spekulacím. Docílit toho chtějí pomocí omezení zahraničního obchodu s ropou. Regulace je na obzoru ve chvíli, kdy se cena barelu ropy pohybuje nad donedávna nemyslitelnými 130 dolary a právě spekulantům se za vysoká cena často klade za vinu.

Americká nezávislá komise pro obchod s komoditami (CFTC) navrhne limity na individuální obchody ropou WTI na evropské burze ICE Futures Europe, na které se obchoduje zhruba 30 procent obchodů. „Současné turbulentní podmínky nahrávají těm, kteří s trhem chtějí ilegálně manipulovat,“ říká předseda komise Walter Lukken.

Vydáno pod