Evropská komise: Změna banky bude zdarma

Brusel - Podle nových pravidel, která chystá Evropská komise, by občané Evropské unie měli mít možnost změnit svůj bankovní ústav zcela zdarma. Návrh také předpokládá, že administrativa, kterou přechod z jedné banky do druhé vyžaduje, by se měla omezit na minimum. Nová pravidla by měla podpořit konkurenční prostředí v bankovním sektoru.

Návrh, který připravuje komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy, naznačuje, že Evropská komise příliš nedůvěřuje etickému kodexu, podle jehož znění banky pracují a jehož dodržování je dobrovolné.

V novém materiálu je například uvedeno: „Úvěrové instituce by měly nabízet službu změny banky každému klientovi, který projeví o takovou změnu zájem.“ A dále se píše: „Služba poskytnutá v rámci této regulace by měla být pro klienta zdarma.“

Nová banka by nově měla zařídit, aby měl klient nejpozději do pěti pracovních dnů zaneseny v novém systému všechny bezhotovostní platby, trvalé příkazy i další stálé platby. Přitom podle stávajícího etického kodexu mají na stejnou proceduru banky celých deset pracovních dnů.

Unii za její iniciativy chválí ekonom Petr Zahradník. „Evropská unie obecně zesiluje ochranu bankovních klientů a snaží se, aby se nestávali rukojmími bank,“ říká. Analytik Next Finance Vladimír Pikora jeho optimismus mírní. „Jsou to další náklady, které se projeví v bilanci banky, a banka si bude muset pomoci někde jinde,“ upozorňuje. Podle něj by pomohlo naopak omezení regulací, a tedy snížení bariér vstupu do bankovního sektoru.

V etickém kodexu bank se vůbec nemluví například o malých firmách. Podle nových pravidel bude i u nich výše uvedená procedura obdobná, jen doba na zanesení všech údajů bude činit maximálně deset pracovních dnů.

Teď by měl návrh odsouhlasit Evropský parlament, posléze o něm budou rozhodovat jednotlivé země Evropské unie.

Návrh, který je součástí širší reformy jednotného trhu, je považován za další příklad snahy Bruselu přinutit instituce a firmy zemí unie, aby se ke svým klientům chovali lépe. Vloni už například Evropská komise prosadila levnější používání mobilního telefonu v zahraničí.