Bytů je v Česku dost, jsou ale zastaralé

Praha - I když stavební boom z minulých let začíná zejména kvůli hypoteční krizi pomalu ztrácet na síle, bytů je v České republice stále dostatek. Problémem ale je, že významnou část bytového fondu tvoří panelové domy, které neprošly řádnou rekonstrukcí. Kvalita bydlení tedy ve srovnání se západní Evropou stále pokulhává.

„Bytů máme statisticky nadprůměrně. Už se blížíme ke 440 bytům na 1000 obyvatel, což je v Evropě vysoce nadprůměrné,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding, která se zabývá pronajímáním bytů a kanceláří.

Češi nejčastěji poptávají rodinné domy, z bytů se nejvíce prodávají ty menší s dispozicí 2+kk až 3+kk. Jejich cena je ale v porovnání s většími jednotkami značně vyšroubovaná. Způsobuje to především snadnější dostupnost hypotečních úvěrů vzhledem k nižší celkové ceně. V poslední době proto postupně začíná narůstat zájem také o větší byty. Přispívá k tomu navíc to, že silné ročníky tzv. Husákových dětí přicházejí do věku, kdy jim malé jednotky přestávají stačit.

Nejvíce lidí bydlí v panelácích

Ve srovnání se západní Evropou je na tom Česká republika dobře co do počtu bytů, horší je to ale s kvalitou bydlení. „Náš problém je ten, že naše byty jsou poněkud zastaralé - morálně i technicky,“ zdůraznil Pácal. „Máme velkou část bytového fondu v panelu, stejně tak starší zděné domy neprošly úplně modernizací,“ dodal.

V českých panelácích je zhruba 1,2 milionu bytových jednotek. Ve srovnání například s Německem či Francií ale stále prázdnotou nezejí a těší se poměrně velké oblibě. Je to dáno tím, že panelové domy v Česku nebyly nikdy bydlením pro chudé. V předrevolučních dobách vynakládali lidé poměrně značné úsilí na to, aby se dostali do pořadníku. Na přidělení bytu se čekalo i několik let.

Kupovat či prodávat byt je výhodnější na vlastní pěst

Co se týče koupě či prodeje bytu, Pácal radí nevyužívat k uzavření obchodu služeb realitních kanceláří. „Realitních kanceláří je teď moc, ta nabídka je roztříštěná,“ zdůvodňuje svou radu. Jeden byt je možné nalézt za různou cenu v nabídce několika zprostředkovatelů, hledání zabere mnoho času. Nejlepší variantou je podle Pácala poptat se příbuzných a známých, zda v jejich lokalitě někdo neshání, popř. neprodává byt. „Takovým šířením informace se k prodávajícímu mohou dostat ti nejlepší kupci,“ uzavřel.

Panelové domy
Zdroj: ČT24
Vydáno pod