Soud zamítl navýšení kapitálu Ingosstrachu, podíl PPFI neklesne

Moskva/Praha - Arbitrážní odvolací soud v Moskvě zamítl odvolání významné ruské pojišťovny Ingosstrach proti zákazu navýšit kapitál. Nabylo tak právní moci dřívější rozhodnutí soudu ve prospěch tří minoritních akcionářů Ingosstrachu ovládaných skupinou PPF Investments spojenou s českým miliardářem Petrem Kellnerem. Majoritním vlastníkem Ingosstrachu je Bazovyj Element (Bazel) podnikatele Olega Děripasky.

„To, co se připravovalo v Ingosstrachu, se mělo stát krádeží za bílého dne, když chtěli náš podíl snížit z téměř 40 na necelých deset procent. Nám se však podařilo toto u soudů zvrátit. Dodatečná emise, kterou soud uznal za neplatnou, se připravovala nikoli pro rozvoj byznysu, ale pouze pro vytlačení minoritních akcionářů ze společnosti,“ řekl dnes mluvčí PPFI Jan Piskáček. Rozhodnutí soudu potvrzuje podle něj také to, že Ingosstrach je společným podnikem Bazelu a PPFI.

Arbitrážní soud v dubnu podpořil požadavek minoritních akcionářů Ingosstrachu na uznání neplatnosti výsledků mimořádné valné hromady z října 2007, stejně jako na zrušení usnesení o zvýšení základního kapitálu společnosti prostřednictvím dodatečné emise akcií. Minoritními akcionáři jsou v Ingosstrachu Investicionnaja iniciativa, Novyj kapital a Vega, které v souhrnu vlastní 38,5 procenta akcií pojišťovny, všechny ovládané skupinou PPF Investments českého miliardáře Petra Kellnera.

Bazovyj Element letos v únoru uvedl, že je ochoten jednat se všemi menšinovými vlastníky o odkupu akcií pojišťovny „za spravedlivou cenu“, pokud bude k normálnímu rozvoji pojišťovny nutná konsolidace akcií u jednoho akcionáře. Oficiální text však tehdy neupřesnil, nakolik si Bazel cení podílu minoritních akcionářů v Ingosstrachu.

Oba hlavní akcionáři pojišťovny Ingosstrach, skupina PPF Investments a Bazovyj element, se spolu již několik měsíců přou o to, zda minoritním akcionářům bude dovoleno využívat svého práva ovlivňovat chod společnosti a důležitá rozhodnutí, jakými jsou například zvýšení kapitálu a obsazení dozorčí rady.

PPFI koupi akcií Ingosstrachu zřejmě za více než 700 milionů dolarů od dosavadního majitele Alexandra Mamuta oznámila v polovině října 2007. O několik dní dříve se ale konala valná hromada, kde bylo navýšeno základní jmění, a oba akcionáři spolu začali tvrdě bojovat. „PPF Investments a jí kontrolované společnosti neustále manipulují žalobami,“ prohlásila
Děripaskova strana sporu.

Na ostrově Jersey registrovaná PPFI funguje odděleně od Kellnerovy PPF Group, která ovládá Českou pojišťovnu a loni v červenci se dohodla na vzniku společné Generali PPF Holdingu s italskou pojišťovnou Generali. Holding, právně existující od ledna, působí nyní ve 12 zemích.

Vydáno pod