Shell zvažuje prodej podílu v České rafinérské

Praha - Petrolejářská společnost Shell údajně zvažuje prodej svého více než šestnáctiprocentního podílu v České rafinérské. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na nejmenovaný zdroj z trhu. O zájemce z řad velkých petrolejářských firem prý nebude nouze. To, že by do hry mohl vstoupil i stát, připustil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Mezi zájemce patří především Unipetrol, který potřebuje ze strategických důvodů zvýšit svůj mírně nadpoloviční podíl. Předkupní právo by ale v případě prodeje podílu Shellu měl i třetí spoluvlastník, a to italský Agip s nynějšími 32,5 procenta. K vážným uchazečům by ale patřil podle expertů i ruský gigant Lukoil.

Vstup ruského kapitálu do strategické petrolejářské firmy by ale podle vyjádření ministra Římana státu po chuti příliš nebyl. „Kdyby hrozilo, že je (podíly Shellu) převezme investor, který by představoval nějaké riziko, vždycky může tento podíl převzít některá státní firma,“ uvedl Říman.

Shell ale zatím úmysl prodat svůj podíl nepotvrdil. „Nemám o tom žádné informace,“ uvedl šéf českého zastoupení Shellu Pavel Šenych. O tom, že Shell tuto variantu zvažuje, ale podle deníku svědčí i dopis, v němž vedení Unipetrolu žádá Římana o určité vstřícné kroky ze strany státu a oplátkou nabízí převzetí podílu od Shellu v případě, že by jej firma oficiálně nabídla na prodej.

Naposledy prodával své rafinérské akcie americký ConocoPhillips, o jehož podíl 16,3 procenta posílil právě Agip. Necelé procento koupil od Conoca i Unipetrol.

Česká rafinérská provozuje dvě největší rafinerie ropy v Česku, kromě Kralup ještě v Litvínově. Většinovým vlastníkem firmy je s více než polovičním podílem Unipetrol. Italská skupina Eni drží téměř třetinu akcií, zbývajících více než 16 procent má britsko-nizozemský Shell.

Vydáno pod