Kde si vyměnit peníze na dovolenou?

Praha - Čas dovolených se kvapem blíží. Mnozí se chystají strávit dny volna v zahraničí, a v jejich myslích tak často vyvstává otázka, kde získat zahraniční měnu, aby vyšla dovolená co nejlevněji. Obecně platí, že je lepší si hotovost vyměnit v bance či směnárně v Česku, výběr z bankomatu v zahraničí se kvůli poplatkům nevyplatí.

Rozhodneme-li se pro výhodnější způsob výměny, tj. na přepážce některé finanční instituce, je obvykle lepší dát přednost směnárně, nikoliv bance. Směnárníci totiž většinou nabízejí výhodnější kurz a na rozdíl od některých bank si za provedenou transakci neúčtují poplatek. Zadarmo je ale výběr také u České spořitelny, Bawag Bank a Volksbank. Naopak nejdražší je výměna u ČSOB, která si účtuje za provedení obchodu 2 procenta z vyměněné částky.

Prvenství směnáren ve výši nabízených kurzů potvrdilo i srovnání nabízených kurzů ke 20. červnu. Euro dnes nejlevněji prodávají směnárny Eurochange a Exchange a účtují si za ně shodně 24,400 korun. U dolaru se na prvním místě umístila opět směnárna Exchange, která americkou měnu nabízela za 15,750 korun.

Kurzy, které banky běžně uvádí ve svých kurzových lístcích, platí pro výběr menší částky. Plánujeme-li však strávit v zahraničí delší dobu a vyměňujeme desetisíce, můžeme směnárnu či banku požádat o VIP kurz, který bývá značně výhodnější.

Kurzy se mohou lišit i mezi pobočkami jednoho provozovatel

Jdeme-li si nakoupit cizí měnu, vyplatí se obezřetnost. Na rady přátel, kteří říkají, že si výhodně vyměnili ve směnárně XY, je lepší spoléhat jen částečně a výši kurzů si porovnat těsně před vlastní výměnou. Směnárny si buď můžeme sami obejít nebo využít nabídek serverů jako kurzy.cz nebo měšec.cz, které na svých stránkách nabízí kurzovní lístky těch největších. Chceme-li získat hotovost v cizí měně, což je právě v případě výměny peněz na dovolenou nejčastější případ, použijeme kurz v kolonce prodej valut. Devizové kurzy se používají pro bezhotovostní převod do zahraničí či výběr z bankomatu.

Pozor na to, že kurzy se mění nejen v průběhu dne, mohou se lišit i mezi různými pobočkami jednoho provozovatele. Tuto taktiku využívá například banka Western Union. Zatímco v její směnárně interCHANGE v Brně dnes kupující zaplatí za euro 24,450, v centru Prahy se snaží získat zejména od zahraničních turistů co nejvíce a v kurzovním lístku uvádí cenu 26,700 za euro.

Výběr z bankomatu v zahraničí se prodraží

Ten, kdo nemá před odjezdem na dovolenou dostatek času a chce si výměnu usnadnit tím, že si potřebné peníze vybere z bankomatu v zahraničí, musí počítat s tím, že si za výběr připlatí. 5000 korun může poplatek překročit již při výměně nepříliš vysoké částky, například 200 eur. Nejvíce zaplatí klienti Bawag Bank, která si za použití bankomatu v zahraničí účtuje 2,5 procenta z vybrané částky (minimálně 80 korun). Naopak nejlevněji, vyjde výběr hotovosti klienty mBank, která si žádný poplatek neúčtuje.

Když už je ale třeba bankomat v zahraničí použít, vyplatí se stejně jako doma dát přednost bankomatu vlastní banky. Poplatky jsou pak obvykle nižší.

Platba kartou v obchodě je zdarma

Pokud se rozhodneme platit v zahraničí kartou přímo v obchodě, žádné poplatky platit nemusíme. Výhodnější je i kurz, ve kterém banka výběr přepočítá. Pro tyto transakce se totiž využívá tzv. devizový kurz, který je obvykle nižší než kurz pro valuty, ve kterém se účtují směny hotovosti na přepážkách bank a směnáren.

Aby nás nečekalo v zahraničí nemilé překvapení, je lepší se před cestou do zahraničí vybavit tzv. emobosovanou platební kartou. Bezpečně ji poznáme podle toho, že údaje o majiteli karty a o její platnosti jsou vyraženy reliéfním písmem. Klasické platební karty, které jsou v České republice stále hojně rozšířené, zahraniční obchodníci často odmítají.

  • Srovnání kurzů koruny k euru a k dolaru, které nabízí české banky a směnárny. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/279/27846.jpg
  • Směnárna interChenge banky Western Union autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/279/27844.jpg
  • Logo rakouské banky Bawag Bank autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/279/27842.jpg
  • Placení kartou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/265/26407.jpg