Pražská burza se dnes propadla o 3,35 procenta

Praha - Pražská burza si dnes výrazně pohoršila, když se kromě akcií těžební společnosti NWR nedařilo žádnému z titulů. Nejvíce klesly cenné papíry společností Orco, Pegas Nonwovens, Komerční banka a Erste Bank. Hlavní index PX ztratil 3,35 procenta na 1559,1 bodu.

Nejvíce ztratily akcie realitní firmy Orco, které klesly o 6,35 procenta pod 900 korun a v závěru se obchodovaly níže na 887,30 koruny. Naději na zastavení poklesu dodal tomuto titulu pondělní výrok šéfa společnosti o zastavení expanze a zvažovaném zpětném odkupu akcií. „V úterý však přišla zpráva o snížení ratingu společnosti, která zřejmě veškeré naděje zhatila, a Orco tak pokračuje v pádu,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Výrazně oslabily také akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, které odepsaly 6,32 procenta. Nedařilo se bankovním titulům, kdy rakouská banka Erste ztratila 4,10 procenta a Komerční banka odepsala celých pět procent. Cena její akcie tak klesla na 3 705 korun.

Jako jediné dnes vzrostly cenné papíry NWR, a to o 4,06 procenta na 622,10 koruny. Podle Martina Stuchlíka z Patria Finance těžily především ze zájmu zahraničních kupců. Od pondělí se akcie NWR stanou součástí indexu PX a se svou váhou se zařadí na páté místo. Od květnového vstupu na burzu už NWR posílila o 45 procent.

Cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris oslabily na 4 940 korun, tedy o 5,65 procenta. Akcie Zentivy se opět obchodovaly ve velkých objemech, ale ztratily 2,34 procenta na 1 125 korun. Celkový objem obchodů dnes přesáhl 5,2 miliardy korun.

I další trhy v regionu ztrácejí. Varšavský index WIG20 oslabil o jedno procento, budapešťský BUX ztratil 3,94 procenta a vídeňský ATX 1,85 procenta.