Mezinárodní měnový fond očekává oživení americké ekonomiky

Washington - Ekonomika Spojených států bude v letošním roce stagnovat a v příštím roce ji čeká pomalé oživování. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). Současně vyzval americkou centrální banku (Fed), aby ponechala úrokové sazby na současné úrovni. Vzhledem k dostupným datům o vývoji americké ekonomiky a prohlášením guvernéra Fedu je takový postup velmi pravděpodobný.

Agresivní snížení sazeb v USA na nynější dvě procenta podle MMF pomohlo ochránit ekonomiku před výraznějším útlumem. „Zpomalení aktivity ve Spojených státech bylo menší, než se lidé obávali. Oživení by mělo začít v příštím roce,“ uvádí Mezinárodní měnový fond.

Fed od loňského září snížil základní úrokovou sazbu už o tři a čtvrt procentního bodu, aby pomohl ekonomice čelit úvěrové krizi, kterou rozpoutaly problémy na hypotečním trhu. „Neočekáváme hlubokou recesi. Údaje na takovéto riziko neukazují,“ řekl první náměstek výkonného ředitele MMF John Lipsky.

Šéf Fedu Ben Bernanke minulý týden uvedl, že jeho prioritou je nyní boj s inflací. Podle pondělní zprávy listu Washington Post však Bernanke nemá v úmyslu zvyšovat úrokové sazby, protože má větší obavy ze zpomalení ekonomiky než z inflace. Americké úrokové sazby tak nejspíše skutečně zůstanou ještě po nějaký čas beze změn.