Státy OPECu zvýší těžbu ropy

Vídeň - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na dnešní konferenci ve Vídni dohodli na zvýšení oficiálního limitu těžby od 1. listopadu o 500 tisíc barelů denně. Novinářům to oznámil katarský ministr Abdalláh bin Hamad Attijá. Cena ropy by tak mohla začít klesat.

Ropný kartel učinil vstřícné gesto vůči průmyslovým zemím, které jsou znepokojeny rychle ubývajícími zásobami paliv a dopadem vysokých cen ropy na své ekonomiky. Na zvýšení těžební kvóty tlačily zejména Spojené státy, které si od poklesu cen suroviny slibují oživení krizí zasažené ekonomiky. K jakému rozhodnutí státy OPECu ale dospějí zůstávalo po celou dobu trvání jednání tajemstvím.

„Všechno leží na stole, ale zatím neexistuje žádná dohoda,“ řekl před zahájením konference venezuelský ministr pro energii a ropu Rafael Ramirez. Zvýšení dodávek podporovala zejména Saudská Arábie. Proti ale stál Írán, Irák, Venezuela, Alžírsko a Libye, kteří se domnívali, že je ropy na trhu dost. Obávali se především toho, že by zastavení světového hospodářského růstu mohlo vést k poklesu poptávky po ropě, a tedy i její ceny.

Organizace zemí vyvážejících ropu se na dodávkách na světový trh podílí více než třetinou. Její členové stáli u zrodu prvního ropného šoku v roce 1973, kdy snížili záměrně těžbu suroviny asi o 5 procent, aby mohli její cenu ovlivňovat ve svůj prospěch.

V současnosti šplhá cena ropy do výšek, které by před několika málo lety byly považovány za zcela nerealistické. V roce 2004 se za jeden barel platilo necelých 50 dolarů. Zatím poslední rekord zlomila ropa na začátku letošního srpna, kdy se její cena vyšplhala na 78,77 USD za barel.

Vydáno pod