Lékem na nízký růst platů úředníků bude propouštění

Praha - Odbory dnes neuspěly v jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí o růstu platů ve veřejném sektoru. Platy státních úředníků se tak v příštím roce zvýší pouze o 1,5 procenta. Na výraznější zvýšení mezd se mohou zaměstnanci těšit až od roku 2010, kdy chce ministerstvo zavést novou strategii odměňování. Ruku v ruce s ní ale půjde masivní propouštění.

Odbory požadovaly, aby platy státních úředníků rostly v souladu s hospodářským růstem, tedy o 6 procent. Šéf hasičských odborů Vladimír Mühlfeit komentoval dnešní neúspěch slovy: „Vhledem k ujišťování o růstu ekonomiky, jsme se domnívali, že je počasí příhodné pro růst platů, a zjistili jsme, že nastává nečas.“

Vláda menší přidávání zdůvodňuje nutností úspor a snahou o snížení schodku veřejných financí. Odboráři tvrzení o nedostatku peněz ve státní pokladně odmítají. Pokud prý státu chybějí finance, neměl kabinet prosazovat pokles daní.

Na lepší časy by se mohlo části státních zaměstnanců blýskat v roce 2010. Pro některé z nich ale reforma, kterou chtějí ministři od tohoto roku spustit, bude znamenat ztrátu zaměstnání. Vláda totiž chce, aby státní zaměstnanci brali peníze na základě manažerských smluv uzavřených na dobu určitou s odměnami vázanými na výsledky. Prostředky přidělené jednotlivým institucím by se přitom neměly příliš navyšovat. „Zastropuje se nárůst mzdových prostředků a bude na správcích jednotlivých kapitol a na šéfech jednotlivých organizačních složek státu, jak s tímto objemem naloží,“ vysvětluje záměr ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Kabinet si od chytaného opatření slibuje zastavení takzvaného bujení byrokracie. Plat ze státní pokladny dostává v současnosti téměř 460 tisíc lidí. Kvůli omezenému přísunu finančních prostředků by mělo přijít o práci 9 tisíc z nich.

Vydáno pod