Automobilce Hyundai v Nošovicích chybí zaměstnanci

Praha/Ostrava - Jen polovinu pracovních míst zatím obsadila nošovická výrobna firmy Hyundai na Frýdecko-Místecku. Podle oborového časopisu Automotive News Europe (ANE) se korejské automobilce nedaří získat dostatek zaměstnanců. Chybí hlavně specialisté pro kontrolu kvality a pracovníci v lakovně.

Mluvčí společnosti Petr Vaněk před dvěma týdny řekl, že ke konci května měla nošovická automobilka v pracovním poměru 1016 zaměstnanců převážně ze severu Moravy. Dalších 186 lidí má podepsánu pracovní smlouvu, ale nastoupí až později v průběhu roku. „Celkový počet tak činí 1202 zaměstnanců - cíl je do konce letošního roku mít 1945 pracovníků, takže zbývá přijmout 743 lidí,“ dodal mluvčí.

Podle ANE si na nedostatek zaměstnanců stěžují i hlavní subdodavatelé automobilky, například firma Plankor, specializující se na výrobu nárazníků, nebo výrobce nádrží Donghee Industrial.

Závod v Nošovicích by měl zaměstnat až 3500 lidí. Společně se subdodavateli vytvoří automobilka v Moravskoslezském kraji celkem 10.500 pracovních míst.

Automobilka se chystá zahájit zkušební provoz už v září a zahájení sériové výroby se plánuje nejpozději na duben 2009. V první fázi chce Hyundai vyrábět 200.000 vozidel ročně, plná kapacita bude znamenat výrobu o 100.000 vyšší. Ke konci dubna firma proinvestovala v nošovické zóně 522,8 milionu eur (téměř 13 miliard korun). Výrobní závod za 1,1 miliardy eur se začal stavět před rokem.

Hyundai je největším výrobcem automobilů v Jižní Koreji. Společně se svou dceřinou společnosti Kia Motors tvoří šestou největší automobilku na světě. Kia spustila předloni v prosinci sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny. Hyundai Motor začal v stavět i v Rusku. Závod u Petrohradu za 330 milionů eur (osm miliard Kč) by měl spustit výrobu v roce 2011 a produkovat 100.000 vozů ročně.