Švýcarsko musí otevřít nové elektrárny, chce-li zůstat soběstačné

Bern – Všechna švýcarská elektřina dnes vzniká v jaderných a vodních elektrárnách. Na rozdíl od většiny států tak nemá alpská republika problémy s tepelnými továrnami chrlícími do vzduší škodlivé emise, ale nyní Švýcarsku hrozí, že přestane být do deseti let energeticky soběstačné.

Poslední švýcarská jaderná elektrárna vznikla v roce 1984 a vodní již není kde stavět. Přestože nyní probíhá rekonstrukce nejsilnější vodní elektrárny v Evropě, je jisté, že pokud nechtějí Švýcaři po roce 2015 začít elektřinu nakupovat ze zahraničí, bude nutné začít budovat nové jaderné bloky.

Christian Schaffner z ministerstva energetiky uvádí: „Je prakticky jisté je, že bude referendum o nových jaderných elektrárnách.“ Plebiscit by měl proběhnout v roce 2012. Pokud se ovšem Švýcaři rozhodnout výstavbu podpořit, je pravděpodobné, že při budou muset řešit problémy se sousedními státy, zejména Rakouskem a Německem. Švýcarsko také uvažuje o stavbě podzemního skladu jaderného odpadu. Ten však vznikne nejdříve v roce 2040.

Vedle atomových a vodních elektráren chce Švýcarsko začít využívat i další způsoby získávání energie. Od příštího roku nabídne stát výhodné výkupní ceny pro sluneční nebo větrnou energii.