Jižní Korea omezila dovoz hovězího z USA, protesty veřejnosti pokračují

Soul - Jižní Korea včera zpřísnila podmínky dovozu amerického hovězího do Jižní Koreje. Ani to však nezmírnilo protesty korejské veřejnosti. Ta se bouří proti dovozu, který byl obnoven letos v dubnu po pěti letech zákazu. V Soulu v obavách z nákazy nemocí šílených krav demonstrovalo okolo deseti tisíc lidí. Protesty jsou spojené s propadem popularity v prosinci zvoleného prezidenta I Mjong-baka.

Jižní Korea se dohodla na omezení dovozu hovězího ze Spojených států pouze na zvířata mladší než 30 měsíců. Oznámilo to včera korejské ministerstvo zahraničí. Dohoda měla zastavit demonstrace proti obnovení dovozu, které ohrozily stabilitu korejské vlády.

Korejská vláda zakázala dovoz hovězího z USA kvůli výskytu choroby šílených krav v amerických chovech. V dubnu se však dohodla na jeho úplném obnovení s tím, že nebezpečí zavlečení nemoci do Koreje již nehrozí. Značná část Jihokorejců je ale přesvědčena, že hrozba trvá a že na dovoz je proto ještě brzy.

Dohodu o omezení dovozu tento týden podle ministerstva uzavřeli jihokorejský ministr obchodu I Jun-ho a americká obchodní zmocněnkyně Susan Schwabová ve Washingtonu. Nemoc šílených krav napadá nervový systém zvířat a je pro ně smrtelná. Konzumací tkání se jí mohou nakazit také lidé. Lidská forma se nazývá Creutzfeldt-Jakobova nemoc a může rovněž skončit smrtí. Americké hovězí se ale nyní vykazuje potvrzením světové veterinární organizace sídlící v Paříži, že maso je zcela nezávadné.