Urban: Daň z benzínu by se mohla snížit již v létě

Praha - Sociální demokracie již předložila sněmovně návrh zákona o snížení spotřební daně z benzínu. Chce tak zbránit tomu, aby rekordně vysoké ceny ropy, a tedy i pohonných hmot, ruinovaly dopravce a vedly k podobným protestům jako například ve Francii, Španělsku či Belgii. Pokud poslanci zákon schválí, mohl by podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana začít platit již v létě.

Řešení sociální demokracie počítá se snížením spotřební daně na minimální úroveň, kterou požaduje Evropské unie. „Tím, že česká koruna za poslední dva roky posílila, vybíráme na benzínu zhruba o 2,50 Kč více, než musíme a o dvě koruny více na naftě,“ vysvětlil v dnešních Otázkách Václava Moravce Urban.

Státní rozpočet podle Urbana snížení spotřební daně nijak nenaruší. Již teď stát vybírá díky vysoké ceně benzínu a nafty mnohem více, než se předpokládalo. Zákonu proto prý nic nebrání v cestě sněmovnou. Poslanci by ho mohli projednat ve zrychleném řízení a řidiči by tak mohli pohonné hmoty nakupovat za nižší cenu již v průběhu léta.

Možnost přijetí návrhu sociálních demokratů připouští i ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). „Zájmy autodopravců v tomto případě hájit budu,“ zdůraznil ve studiu České televize. Problém by ale mohl znamenat postoj ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který podobný návrh již před časem odmítl.

Důvodem rychlého růstu cen benzínu jsou rekordně vysoké ceny ropy. V uplynulých měsících sice značně kolísají, postupně však posunují rekord stále výše. Zatím poslední maxima se blíží 140 dolarům za barel.

Vydáno pod