Finanční skupina Fio požádá ČNB o licenci pro svou Fio banku

Praha - Majitelé finanční skupiny Fio, kteří ovládají stejnojmennou družstevní záložnu a obchodují s cennými papíry, podají tento čtvrtek České národní bance (ČNB) žádost o bankovní licenci. Nová banka, která podle současných plánů ponese název Fio banka, chce být nízkonákladovým finančním ústavem pro drobné klienty a malé a střední podniky. Podle obvyklých lhůt má ČNB na projednání žádosti jeden rok. Informovaly o tom Hospodářské noviny s odvoláním na ředitele Fia pro strategii a marketing Jiřího Vodičku.

Majitelé Fia oznámili svůj záměr přeměnit záložnu na banku již dříve, původně měla žádost o licenci podat sama kampelička. Kvůli legislativním problémům s převodem družstevní záložny a po dohodě s ČNB ji ale nakonec podává burzovní společnost. „Klienti družstva záložny se stanou klienty chystané banky,“ řekl listu Vodička. Podle něj nová banka družstevní záložnu odkoupí, nebo dojde k fúzi.

Vstup Fio banky na trh může být významný kvůli dalšímu přiostření konkurence v cenách služeb. „Chceme lidem nabízet všechny základní služby zdarma, jako to už dělá Fio družstevní záložna,“ uvedl Vodička s tím, že malým a středním podnikatelům chce nabídnout spořící účty a financování investic. Fio se tím chce zbavit nálepky „kampeličky“ a chce si také udržet vedoucí pozici on-line brokera v Česku, popsal budoucí strategii Vodička.

Pro svou expanzi plánuje Fio využít 60 poboček RM-Systému, který byl zakoupen před dvěma lety. V těch už funguje družstevní záložna, ale zatím jen na jedné třetině umožňuje hotovostní služby. Fio burzovní společnost má nyní 16 000 klientů a asi 10 000 klientů má Fio družstevní záložna, která byla založena v roce 1996 a je největším spořitelním družstvem v Česku.

ČNB naposledy udělovala českým subjektům bankovní licence před 15 lety, šlo například o zlínskou Foresbank a Universal bank, které se později staly součástí dnes už zkrachovalé Union banky. Posledním peněžním ústavem napojeným na české vlastníky byla eBanka, patřící do Kellnerovy PPF. Tu před dvěma lety koupila Raiffeisenbank.