Německá ekonomika ztrácí, spolu s ní i podnikatelské klima

Berlín - Německá ekonomika zaznamená podle tamní centrální banky ve druhém čtvrtletí pravděpodobně mírný mezičtvrtletní pokles. Index podnikatelského klimatu zároveň v červnu v Německu klesl nejníže od prosince 2005, jak ukázal výsledek průzkumu, který v sedmi tisících německých firmách provedl ekonomický institut Ifo. Na firmy těžce dopadají zejména vysoké ceny ropy.

Jak tvrdí Deutsche Bundesbank, pokles německé ekonomiky je jen dočasným zpětným chodem po silné expanzi v prvních třech měsících roku. V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt Německa vzrostl v mezičtvrtletním srovnání o 1,5 procenta, nejrychleji od roku 1996, a meziročně vzrostl o 1,8 procenta.

Také německé ministerstvo financí přepokládá, že růst se ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalí, protože na soukromou spotřebu začne působit zvýšená inflace. Podle centrální banky bude mít na oslabení vliv zejména útlum investic ve stavebnictví, které v prvním čtvrtletí těžilo z mírné zimy. Zpomalí se také růst investic do zařízení a tvorba zásob.

Pro celý letošní rok Bundesbanka čeká nadále růst HDP o rovná dvě procenta po loňském vzestupu o 2,5 procenta a pro rok 2009 se čeká další zpomalení na 1,4 procenta.

Podnikatelské klima ovlivňují ceny ropy 

Zpomalující ekonomika není jedinou špatnou zprávou pro Německo. Tamní index klimatu v podnikání v červnu klesl ze 103,5 na 101,3 bodu, tedy nejníže za posledních 2,5 roku. Výsledek naznačil další zpomalování hospodářského růstu největší evropské ekonomiky. Ekonomové očekávali pokles mírnější, a to na 102,3 bodu.

„Prudký vzestup cen ropy se očividně stává pro německou ekonomiku čím dál větší zátěží,“ uvedl ve zprávě prezident Ifo Hans-Werner Sinn. Kurz eura proto po zveřejnění indexu klesl vůči dolaru a obligace vzrostly. Na trh dolehla i zpráva o poklesu služeb a aktivit zpracovatelského průmyslu v eurozóně.

Jiný index Ifo, který hodnotí současné podmínky, klesl v červnu na 108,3 bodu ze 110,1 z předchozího měsíce. Index očekávání se snížil z květnových 97,2 na 94,7 bodu.

„Údaje jsou relativně znepokojivé,“ shrnul Thomas Amend z HSBC Trinkaus. Zdůraznil, že nepříjemný je zejména pokles indexu pro očekávání. „Budeme muset počítat s oslabením hospodářských podmínek ve druhém pololetí,“ uvedl.