Fico: Počiatek bude dál ministrem slovenské vlády

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico nepřijal demisi ministra financí Jána Počiatka podezřelého z toho, že vyzradil investiční skupině J&T informaci o zamýšleném posílení centrální parity slovenské koruny. Firma následně na podezřelých spekulacích se slovenskou měnou vydělala stamiliony.

„Osobně nevidím důvod, proč by měl Jan Počiatek podat demisi,“ zdůraznil premiér. Počiatek sice podle něj udělal hloupost, na druhé straně je za ním vidět i kus dobře odvedené práce. Opozice Ficovo rozhodnutí kritizuje. Ministra financí chce ještě zkusit odvolat na mimořádné schůzi parlamentu.

Zprávy o tom, že dnes Fico vynese konečný ortel nad Počiatkem se objevily již ráno po premiérově inspekci na ministerstvu kultury. Jak bude znít verdikt se ale zdráhal prozradit. Zopakoval pouze, že pokud by ministra odvolal, stalo by se tak nikoli na základě lživých opozičních obvinění, ale na základě jeho nemorálního chování.

Ministr si sype popel na hlavu

Ministr Počiatek se ke skandálu vyjádřil v nedělní talkshow televize Markíza. Prohlásil, že jeho přítomnost na jachtě J&T byla chybou, souvislost mezi touto schůzkou a posunem centrální parity však popírá.

Slovenský ministr financí, jenž jako jeden z mála lidí věděl o chystaném posunu parity slovenské měny, byl v květnu spatřen na jachtě investiční skupiny J&T v Monaku. Před oficiálním zveřejněním nové centrální parity došlo k podezřelým obchodům, na kterých právě skupina J&T vydělala. Pokud by vyšetřování potvrdilo, že se zakládaly na úniku informací, jednalo by se o největší prohřešek Slovenska na cestě k euru.

Spekulanti vydělali stamiliony

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance je otázkou, zda hledat hříšníky v Bratislavě nebo někde u evropských institucí. V každém případě krátce před zveřejněním parity koruna skutečně neobvykle posílila.

O tom, že na posílení centrální parity spekulanti vydělali ohromné částky, není podle Pikory pochyb. „V ten den proběhly obchody v hodnotě téměř 1,9 miliardy eur. Obvykle se přitom pohybují kolem 0,3 miliardy eur. Pokud by někdo stál jen za třetinou nadstandardního objemu, koupil pozdě a nechal si utéct polovinu zhodnocení, stále by vydělal skoro 230 milionů slovenských korun,“ počítá Pikora. Dodává, že jde o varování pro všechny malé ekonomiky, kde „každý zná každého“.

Ke skandálu se dnes vyjádřila také druhá strana, zastupci finanční skupiny J&T na tiskové konferenci prohlásili, že důvěrné informace o slovenské koruně neměli. Navíc ministra podpořili. „Návrh na odvolání ministra jen za to, že se setkal se zástupci J&T, je absolutně neopodstatněný,“ uvedl spoluzakladatel skupiny Patrik Tkáč.

Setkání na lodi prý bylo čistě společenské a zúčastnily se ho desítky dalších lidí. Při obchodovaní s korunou se prý skupina řídila pouze předchozími vyjádřeními premiéra, guvernéra centrální banky a analytiků. „Nevydělat na vládních prohlášeních by byl hřích,“ řekl další ze spoluzakladatelů Ivan Jakabovič.