Elektřinu zřejmě od ledna čeká další zdražování

Praha - Cena elektřiny na energetické burze míří prudce vzhůru. Od začátku roku vzrostla téměř o čtyřicet procent. Podle analytiků se proto české domácnosti nevyhnou dalšímu zdražení. Za elektřinu by mohly platit od ledna až o 15 procent více.

Velkoobchodní dodávky elektřiny pro příští rok se minulý týden poprvé přehouply přes 80 eur (asi 1 920 korun) za megawatthodinu. Při otevření burzy v červenci loňského roku se přitom cena jedné megawatthodiny pohybovala kolem 50 eur.

Celý růst elektřiny na energetické burze se ale na spotřebitele nepřenese. Část dodávek se totiž podařilo obchodníkům nakoupit ve zvýhodněném kontraktu na roky 2008 a 2009, který se v průměru obchodoval za 57 eur.

„Průměrná realizovaná velkoobchodní cena elektřiny ČEZ pro příští rok by podle našich odhadů mohla dosáhnout 67 eur, což by znamenalo 26procentní meziroční nárůst v eurovém vyjádření. V korunovém vyjádření je pochopitelně nárůst nižší, podle našich odhadů cca 15 procent,“ nastínil analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Podobný trend čeká české firmy a domácnosti i v příštím roce. „Ceny již nebudou ovlivňovány regulovanými kontrakty na rok 2009 a i pokud by cena elektřiny již nerostla, ve výsledku by opět došlo k růstu průměrné velkoobchodní ceny,“ dodal Hatlapatka. Situace bude podle něj ještě horší, protože růst ceny v eurech již nebude kompenzovat posilující koruna.

Ceny elektřiny se v posledních letech šplhají stále vzhůru. Letos v lednu elektrická energie pro domácnosti zdražila v průměru o 9,1 procenta. Podobně jsou na tom také ceny plynu. Od července za něj budou zákazníci RWE Transgas platit o 9,6 procenta více. Klienti, kteří odebírají plyn od E.ONu, budou muset přidat 15 procent.