Ikea stahuje z trhu nebezpečný spací pytel pro kojence

Praha - Společnost Ikea stahuje z prodeje spací pytle Barnslig. Zboží je nebezpečné kvůli tomu, že se z něj uvolňují drobné součástky, které by kojenci, pro něž je určeno, mohli vdechnout. Pytel se od dubna prodával také v Česku. Lidé, kteří si ho koupili, jej mohou vrátit a Ikea jim vyplatí plnou cenu zboží.

„Ikea obdržela dvě informace od zákazníků o tom, že se od zipu spacího pytle oddělil spodní okraj, následkem čehož odpadl ze zipu také jezdec. Obě tyto součástky představují pro malé děti nebezpečí udušení,“ uvedla Jindra Válová ze společnosti Ikea ČR. Žádný úraz se ale podle informací společnosti zatím nestal.

Nebezpečný spací pytel je označen číselnými kódy 0745 až 0824. „Závadu způsobila nedostatečná kvalita zipu. Zastavili jsme prodej a výrobu spacích pytlů Barnslig a v současné době prověřujeme výrobní proces, abychom zajistili kvalitu tohoto výrobku,“ dodala Válová.

Spací pytle Barnslig se vyrábějí v Indonésii a Ikea je od letošního dubna prodávala na všech trzích kromě Spojených států, Kanady a Spojených arabských emirátů. Celosvětově jich prodala zhruba 63 tisíc, na českém trhu potom 1142. V krátké době se jedná už o druhý závadný výrobek společnosti Ikea. Minulý týden musela přestat prodávat lampu Femton, která hrozila přehřátím žárovky.