Boj s korupcí v Česku je nedostatečný, řadí se na roveň Turecka

Berlín - Česká republika patří podle Transparency International mezi 18 zemí, které dosahují nejhorších výsledků v oblasti boje s korupcí. Nedostatečně tak naplňuje požadavky úmluvy OECD, kterou se zavázala respektovat. Podobně špatných výsledků dosáhlo například také Turecko.

Spolu s ČR a Slovenskem patří k hříšníkům dokonce i tři státy ze skupiny G7, která sdružuje nejvyspělejší země světa. Jsou jimi Kanada, Velká Británie a Japonsko. Problémy s prosazováním úmluvy má ale také Rakousko, Řecko a Polsko. Zpráva Transparency International je řadí na roveň Turecka, které se do skupiny s malým nebo žádným zlepšením v oblasti potírání korupce zařadilo také.

Na druhé straně spektra stojí i letos premianti loňského roku - Francie, Německo a Spojené státy. „Všechny tři země vykazují vysoké číslo soudního stíhání (korupce),“ píše Transparency International ve své zprávě. Tradiční skupinu zemí s nejlepším výkonem v oblasti potírání úplatkářství navíc ještě letos obohatila o Argentinu a Austrálii.

Úmluva OECD o boji proti korupci veřejných činitelů při mezinárodních obchodních transakcích, kterou Transparency International využívá při hodnocení korupčního prostředí, vstoupila v platnost v roce 1999. V současnosti zavazuje 37 zemí, jež reprezentují zhruba 70 procent světového exportu.