Chyba v dani z nemovitosti: Zemědělcům mohou výrazně vzrůst náklady

Větrný Jeníkov - Zemědělským podnikům by se kvůli loňské novele zákona o dani z nemovitostí mohlo hospodaření nečekaně prodražit. Novela totiž umožnila obcím výrazně zvýšit daňové zatížení všech zemědělských pozemků, nejen těch na zastavěných plochách obcí, jak tvůrci novely zamýšleli. Pokud by samosprávy tuto možnost plošně využily, náklady zemědělců by se mohly zvýšit celkem i o několik miliard korun. Podle Zemědělského svazu ČR dostaly obce tuto pravomoc omylem, který by měl být rychle legislativně napraven.

Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský uvedl, že zástupci svazu jednali o novele zákona s příslušnými ministry. „Oni tvrdí, že se to tam dostalo skutečně omylem. My chceme, aby ten omyl byl napraven a hlavně aby v tomto období nebyl zneužit,“ uvedl Jirovský.

Daň z nemovitostí plyne celá do obecních rozpočtů. Podle Jirovského dává novela obcím možnost osvobodit od daně zemědělské pozemky v extravilánu, tedy mimo zastavěnou část. Jiným paragrafem jim však zároveň dává právo na podstatné zvýšení této daně prostřednictvím koeficientů. „Ale vypadlo z toho, že se v tomto případě jedná jen o intravilán, nikoliv o extravilán,“ podotkl předseda. Podle něj tato chyba způsobila, že některé obce chtějí zvyšovat daň u všech pozemků, nejen ve své zastavěné části.

Nyní výše daně vychází z bonity půdy. Někteří zemědělci ročně platí 100 korun za hektar, jinde několikanásobně vyšší částku. „Kdyby se uplatnily koeficienty, změnily by výrazně ekonomiku podnikání v zemědělství, v některých oblastech by mohly být nezajímavé,“ podotkl Jirovský. Zemědělské podniky podle něj hospodaří zhruba na 3,629 milionu hektarů půdy.