Kontroverzní vyrovnání s bývalými JZD se odkládá

Praha - Takzvaný transformační zákon, který má napravit nedořešené majetkové vyrovnání po bývalých jednotných zemědělských družstvech, se opět odkládá. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) zamýšlel kontroverzní návrh projednat do konce června, Legislativní rada vlády ho prý však ještě nestihla připravit. Ministerstvo zemědělství ujišťuje, že v červenci už tento návrh zákona, ve kterém jde o miliardy nevrácených majetkových podílů, jistě půjde do vlády.

Po revoluci mohl každý ze zemědělského družstva odstoupit a vybrat si z něj svůj podíl. Věcné vyrovnání jim bylo poskytováno okamžitě, finanční vyrovnání mělo přijít až po uplynutí sedmileté lhůty. Toho se ale mnoho bývalých družstevníků dodnes nedočkalo. Některá družstva vyhlásila bankrot, jiná si jednoduše změnila hlavičku. Staly se z nich podnikatelské společnosti s jinou právní formou a jiným jménem, ke svým předchůdcům a jejich závazkům se nehlásily.

Ministerstvo připravilo dvě verze návrhu

Kontroverzní Gandalovičův návrh původně předpokládal, že odškodnění mají vyplatit právě i firmy, které s původním družstvem nemá nic společného. Ten Legislativní rada vlády neschválila. Ministr proto přišel s kompromisním návrhem na vytvoření státního výplatního fondu. Odškodnění by tak zaplatil stát, nikoli soukromý sektor.

Přestože aktuální několikatýdenní odklad je způsoben spíše administrativními průtahy, zákon stále zůstává velmi kontroverzní, a to z ekonomických, právních i politických důvodů.

Bývalých družstev se zastávají lidovci

Předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL) ani jednu verzi návrhu nepodporuje. Stejně jako většině dalších odpůrců mu vadí, že by podnikatelské subjekty pykaly za hříchy zemědělských družstev, s nimiž po právní stránce nemají nic společného.

Musel by podle něj být prokázán úmysl poškodit nároky podílníků nebo zvýhodnit některé věřitele, což je prý obtížné. Druhý návrh je podle něj nereálný, neprošel by poslaneckou sněmovnou. „Budou se velmi těžko hledat a dopočítávat hlasy v rámci koalice,“ míní. Podle Svobody nelze počítat ani s opozicí.

Dalším problémem je, že bývalá družstva si zachovala v současném českém zemědělství významný hlas a stala se výraznou politickou silou, kterou zastupuje především vládní KDU-ČSL. Připravit dnešní páteř českého zemědělství až o miliardy korun by mělo krom ekonomických i výrazné politické náklady.

Ministerstvo odhaduje celkový počet poškozených osob na 100 tisíc, vypořádat by se měl majetek v hodnotě 12 miliard korun. Po vypršení vládního moratoria na družstevní vypořádání zřejmě Českou republiku v horizontu několika čtvrtletí čeká vlna žalob k Evropskému soud pro lidská práva ve Štrasburku. O návrhu ještě proto bude jednat koalice ve formátu K9.