Výbor přerušil jednání o Lesích ČR, čeká na antimonopolní úřad

Praha - Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny dnes přerušil jednání o situaci v Lesích České republiky (LČR). Poslanci se dohodli, že počkají na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který se zabývá zadáváním zakázek v LČR na odstranění škod po letošní vichřici Emma. Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) tvrdí, že lesy kvůli pochybnému zadání zakázek přišly nejméně o čtvrt miliardy korun.

Zatím není jasné, kdo se na antimonopolní úřad obrátil. Místopředseda výboru a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD), který s návrhem na přerušení přišel, uvedl, že neví, kdo se na ÚOHS obrátil. Podle Haška jde zřejmě o jednu z členských firem asociace. Jméno stěžovatele nezná ale ani její prezident Pavel Indra.

Během dnešního jednání opakovaně zaznělo, že výbor není soudní tribunál, který by rozhodoval o něčí vině. Pokud by však ÚOHS pochybení na straně LČR prokázal, bude Hašek po ministru zemědělství Petru Gandalovičovi požadovat, aby vyvodil personální zodpovědnost směrem k vedení státních lesů.

Gandalovič dnes zopakoval, že stanovisko ČAPLH obsahuje nepravdivá obvinění. Zákon o zadávání veřejných zakázek podle něj lesy neporušily a škoda jim tímto způsobem nevznikla. Indra ale dnes tvrdil opak. Lesy ČR měly podle ministra ve smlouvách doložku na tzv. nahodilou těžbu, tedy těžbu třeba kalamitní vedle těžby řádné.

Tato doložka tvořila ale jen 20 procent smluvní těžby. Na řadě míst byl přitom podíl kalamitní těžby o mnoho větší než dohodnutý. Podle Gandaloviče tedy hrozilo, že by nasmlouvané firmy odmítly dál plnit smlouvu a kalamitu vytěžit. Proto lesy přistoupily k tzv. jednacímu řízení bez uveřejnění, oslovily tři zájemce a jeden z nich zakázku nakonec získal.

Prezident ČAPLH Indra ale tvrdí, že LČR měly povinnost likvidovat kalamitu pomocí dosavadních smluv. Podmínky, které stanoví zákon pro jednací řízení bez uveřejnění, podle něj naplněny nebyly. Výbor také vyzval Gandaloviče, aby mu do září předložil aktualizovanou střednědobou koncepci státního podniku a zprávu o situaci na trhu.

Místopředseda výboru Pavel Kováčik (KSČM) chtěl vědět, zda má stát nějakou koncepci politiky v lesnictví. Gandalovič mu mimo jiné odpověděl, že nyní se například nachází v připomínkovém řízení Národní lesnický program II.

Gandalovič také řekl, že má záměr připravit a předložit přímo zákon o státních lesích, který by upravoval povinnosti cíle státních lesů, ale i způsob zadávání zakázek na lesnické práce. Vytvořit by měl i transparentní podmínky pro prodej části státní lesní půdy. To podle něj nynější legislativa neupravuje.