Začíná odstávka živnostenského rejstříku

Praha - Od dnešního večera nebude možné získat živnostenské oprávnění na počkání. Úřady musí omezit provoz databáze kvůli implementaci změn plynoucích z novely živnostenského zákona, která vstoupí v platnost začátkem července. Provoz rejstříku se vrátí k normálu 1. července v šest hodin ráno.

Databáze živnostenského rejstříku bude nedostupná tři pracovní dny. „To je docela rozumná doba vzhledem k objemu dat, která je třeba zpracovat. Měli bychom si uvědomit, že máme 2 miliony živnostníků a téměř 4 miliony živnostenských oprávnění,“ upozornil Matyáš Vitík z tiskové odboru Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. S dodržením zákonem stanovené patnáctidenní lhůty pro vydání živnostenského oprávnění by ale podle něj úřady problém mít neměly.

Omezení provozu je nezbytné kvůli velkému rozsahu změn, které musí úředníci provést. Opravit je třeba 80 procent údajů v databázi. Tři dny nepohodlí by ale měly být podnikatelům vykompenzovány snížením administrativní zátěže. Jen na správních poplatcích by měli podle předpokladů ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) ušetřit až 125 milionů korun.

Živnostenský zákon prochází největší změnou od začátku 90. let. Z rozsáhlého kodexu parlament a vláda odstranily 21 paragrafů, celkem asi 33 stran textu. Ze současných 261 živností zbyde jen 95. Zjednoduší se i zahájení podnikání. Ze současného 18stránkové formuláře, který vyplňují začínající podnikatelé, zbyde jen dvoustránkové torzo.