Vláda už chystá další změny v důchodech, podle expertů jsou nutné

Praha - Sněmovnou dnes prošla první etapa důchodové reformy, podle níž budou Češi od roku 2030 odcházet do důchodu v 65 letech. Podle návrhu ministra Nečase se bude penzijní věk zvyšovat postupně, o několik měsíců za rok. Podle expertů i ministra samotného však jde teprve o první krok, který ani reformou nazývat nelze. Výrazné změny celého důchodového systému by teprve měly přijít, ministerstvo již chystá novou koncepci důchodového připojištění

Prodlužování věku odchodu do důchodu je podle mnohých pouze nutnou úpravou. „Jsou to jen nezbytné parametrické změny, které budou stabilizovat náš systém,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Věk odchodu do důchodu se plynule zvyšuje od roku 1996, současný Nečasův návrh je oproti minulosti mírnější pro matky s dětmi. Ženy, které měly víc než jedno dítě, půjdou do důchodu o několik let dřív. Další změnou v současném návrhu je prodloužení doby povinného pojištění na důchod o deset let. Změny se ale dotknou až dnešních třicátníků.

Na řadě jsou penzijní fondy

Vláda již připravuje nový zákon upravující penzijní připojištění, který by měl vstoupit v platnost od roku 2010. Vedle stávajících penzijních fondů by měly vzniknout nové, takzvané účastnické fondy, které by zřejmě nabídly vyšší výnos, ale za cenu mírného rizika. Lidé si budou moci vybrat, zda do nových fondů přestoupit nebo nadále spořit ve stávajících penzijních fondech.

Účastnické fondy se mají podobat spíše podílovým fondům, měly by tedy mít průhlednější hospodaření. Majetek majitelů fondů a vklady občanů budou oddělené, bude tedy jasně vidět, kolik správce fondu podílníkům účtuje. V případě problémů fondů proto také nebudou úspory zahrnuty do konkurzní podstaty, což zvýší bezpečnost uložených peněz. Tuto změnu vítá ekonom Miroslav Zámečník. „Současný stav má za následek i to, že penzijní fondy přenášejí své náklady na své stávající klienty,“ říká.

Účastnické fondy nabídnou vyšší výnosy

Oproti stávajícím penzijním fondům by ty nové účastnické měly nabídnout větší zhodnocení peněz. Lidé si sami podle své míry preference rizika a doby, která jim zbývá do důchodu, vyberou jeden z nabízených investičních plánů. Zřejmě se ale zruší tzv. garance minimálně nulového zhodnocení, lidé tak už budou muset zvažovat riziko ztráty části úspor. To ale na druhou stranu umožní majitelům fondů agresivněji investovat.

„Penzijní připojištění je dlouhodobý produkt, a tudíž by mladší klienti měli větší možnost investovat s větším rizikem a výnosem,“ vítá připravovaný návrh mluvčí penzijního fondu ČP Petr Brousil.

Lidé už si zřejmě vždy stihnou vybrat celé úspory

Více zvýhodněné by podle ministra Nečase měly být příspěvky na důchody od zaměstnavatele. Návrh by také měl řešit současnou praxi, kdy takzvané doživotně vyplácené penze jsou o 30 až 40 procent nižší než skutečně naspořené peníze. Lidé tedy dnes umírají dříve, než stihnou své úspory vyčerpat. V novém systému má proto být doživotně vyplácený důchod zvýhodněn. Uvažuje se také o tom, že by se nevyčerpaná část úspor po smrti střadatele převedla do jeho dědictví.

Vláda chce změnami penzijního připojištění přitáhnout do systému více lidí a nepřímo odlehčit systému běžných důchodů. Časem může být systém rozšířen o možnost nasměrovat část povinně placeného sociálního pojištění ze mzdy do soukromých fondů místo do státního rozpočtu. Právě nedostatek soukromých zdrojů v systému je podle expertů českým nedostatkem. „Jsme výjimečná země v tom, že naši důchodci přijímají důchody z 90 procent od státu. V jiných státech je 25 z nějakých forem spoření,“ říká předseda Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.