Volvo propustí 2000 zaměstnanců

Stockholm – Výrobce osobních vozů Volvo, kterého vlastní americká automobilka Ford, v nadcházejících šesti měsících propustí 2000 ze svých 25 tisíc zaměstnanců. Jedná se o největší opatření tohoto typu v historii společnosti a má jí pomoci vyrovnat se s poklesem na automobilovém trhu a nárůstem cen surovin.

Z celkového počtu propuštěných bude 1400 úředníků a 600 dělníků. Nejvíce lidí bude muset opustit pobočky ve Švédsku. Vedení Volva si od razantního opatření slibuje, že uspoří na nákladech čtyři miliardy švédských korun (10,2 miliardy Kč), které použije na kompenzaci ztrát. Jen za první čtvrtletí prodělala švédská automobilka 151 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč).

Volvo má problémy hlavně kvůli poklesu dolaru a rostoucím cenám oceli. „Dříve jsme to vyrovnávali omezením nákladů a programy zlepšení výkonnosti. Kvůli pokračujícímu poklesu amerického trhu, růstu cen surovin a slabým tržním podmínkám v Evropě se však situace zhoršila,“ informovala automobilka.

Kromě propouštění plánuje automobilka řešit své problémy také zásahem do své organizační struktury. Změny představí koncem letošního roku.

Vydáno pod