Ministr Říman chystá akci „kulový blesk“

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje akci "Kulový blesk". Na pátečním jednání vlády předloží ministr Martin Říman (ODS) plán na stěhování téměř celého úřadu. Chce vyklidit 13 starých kancelářských budov a úředníky sestěhovat do jedné moderní budovy. Říman plánuje, že tím ministerstvo ušetří peníze. Podobným způsobem postupují v poslední době i soukromé firmy.

Stěhování má přispět úsporami i efektivitou

Krom úspory prostředků by stěhování mělo přispět i k efektivnějšímu chodu ministerstva. Dosud úřadovalo ve 13 detašovaných pracovištích po celé Praze, z nichž některé ministr za více než rok a půl ve funkci ještě nestihl navštívit.

„Máme třeba obrovskou budovu vedle Hlavního nádraží, část je prázdná a pak tam máme ještě archiv kde je jeden zaměstnanec, tak tam jsem ještě nešel,“ říká Říman. Jednou ze zmiňovaných budov je přitom o neoklasicistní Petschkův palác, budova unikátní svou historií. Nejprve byla moderním centrem s potrubní poštou, poté tam mělo sídlo nacistické gestapo.

Ministerští úředníci se teď mají přesunout do nové budovy, kterou postaví soukromý investor. Ten dostane staré budovy a státu doplatí rozdíl v ceně. Stěhování se má týkat více než 1600 úředníků a v Praze se má uvolnit téměř 20 tisíc metrů čtverečních plochy. „Ty budovy se dají z hlediska turistiky využít daleko lépe,“ vysvětluje Říman.

Stěhují se podniky i zahraniční úřady

Předseda Puncovního úřadu Martin Novotný ale upozorňuje, že samotné stěhování bude nákladné. Také opozice se na plán ministra Římana dívá skepticky. „Není řešení se stěhovat se z jedné budovy do druhé, řešením je snížit počet zaměstnanců tak, aby příslušné úřady zabíraly méně budov,“ říká Bohuslav Sobotka (ČSSD).

K podobnému stěhování vláda sáhla již například ve Švýcarsku, před dvěma lety se do moderní kancelářské budovy mimo centrum Bernu přestěhovalo 5 vládních úřadů. V Praze na stěhování sázejí v posledních letech velké firmy. Analogickým případem je například stěhování ČSOB ze sedmi budov v centru Prahy.

„Tam byl ten problém, že lidé se znali spíše po e-mailu a telefonu než osobně,“ říká její tiskový mluvčí Tomáš Kopecký. Banka si v Radlicích postavila nové sídlo a ještě na tom vydělala. „Těch sedm budov jsme prodali za 3,2 miliardy a výstavba nového ústředí stála 2,7 miliardy, takže půl miliardy se ušetřilo,“ vyčísluje Kopecký.

Pokud plány ministra vyjdou, měli by se jeho úředníci do nových kanceláří stěhovat v roce 2011.

Budovy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR
Zdroj: ČT24