Zásadní změna v účetnictví státu prošla sněmovnou

Praha - Poslanci dnes schválili zásadní změnu v účetnictví státu. Stát by měl do budoucna účtovat podobně jako soukromé firmy. Novela by měla zkvalitnit hospodaření s majetkem státu a nakládání s veřejnými penězi.

Zákon by měl přinést především spolehlivější informace a tím zvýšit důvěryhodnost Česka v očích například zahraničních investorů. Podle ministra financí Miroslava Kalouska účetnictví státu výrazně zaostává za účetnictvím podnikatelů, které se od roku 1990 zásadně změnilo a nyní odráží stav jejich hospodaření. To by měl zákon přinést i do veřejné sféry.

Ministerstvo financí zdůrazňuje, že Česká republika nepovede účetnictví jako samostatná účetní jednotka, tedy třeba jako firma. Jednotlivé organizace, ministerstva a úřady budou sestavovat jednotlivé účetní závěrky za sebe. Za celý stát se pak bude sestavovat konsolidovaná účetní závěrka.

Sněmovní kontrolní i rozpočtový výbor doporučily sněmovně přijmout návrh v předložené podobě. Nyní poputuje do Senátu, pokud ten ho schválí, dostane ho k podpisu prezident republiky. Platit by měl od roku 2010.