Stát musí vrátit strojírenským gigantům rekordní pokutu za kartel

Brno - Český stát bude muset šestnácti světovým firmám, mezi než patří například Siemens nebo Toshiba, vrátit téměř miliardovou pokutu, kterou jim antimonopolní úřad vyměřil za uzavření kartelu. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně. Důvodem k navrácení částky je fakt, že za stejný čin společnosti pokutovala i Evropská komise. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ovšem s navracením peněz nesouhlasí, česká pokuta se podle něj vztahovala na období před vstupem Česka do EU, a to rozhodnutí Evropské komise podle ÚOHS pokrývat nemůže.

Antimonopolní úřad strojírenské společnosti, jako je Siemens, Toshiba, Fuji, Hitachi nebo Mitsubishi Electric, pokutoval v minulém roce za to, že bránily hospodářské soutěži. Sankce ve výši necelých 942 milionů korun byla zatím nejvyšší v historii ÚOHS. Podle něj si firmy šestnáct let nezákonně rozdělovaly trh a zakázky. Pokuta úřadu se týkala let 2001 až 2004, tedy doby, během níž došlo k obchodům za 700 milionů korun.

Nyní musí stát firmám vybranou částku vrátit. Před úřadem je totiž pokutovala Evropská komise částkou ve výšce jedenadvaceti miliard korun. „Opakovaný postih kterýmkoliv z dalších následujících vnitrostátních orgánů za totéž jednání a týž účastníků porušuje zásadu: jedno jednání, jedno sankční řízení, jeden trest,“ řekl brněnský krajský soudce David Raus.

Antimonopolní úřad ale tvrdí, že bral v úvahu jen kartel od roku 2001 do vstupu Česka do EU - tedy období, které komise nemohla pokutovat. S rozhodnutím soudu nesouhlasí ani ÚOHS a chce podat kasační stížnost, která by měla platnost soudního rozsudku pozastavit. „Není tady možné hovořit o tom, že by Evropská komise pokutovala firmy za jednání, kterého se dopustily na území deseti nově přistupujících států. Proto nás také Evropská komise vyzvala, abychom si tento kartel vyřešili v rámci našich národních antimonopolních úřadů. Nejedná se v žádném případě o dvojí pokutování za stejnou věc,“ zdůraznil předseda ÚOHS Martin Pecina.

V případě, že by rozsudek nabyl právní moci, budou jednotlivé firmy požadovat okamžité navrácení pokuty a ministerstvo financí bude muset ze státního rozpočtu vyčlenit onu miliardovou částku. S tou přitom rozpočet nepočítá. „Na to žádná speciální rezerva v rozpočtu není, vládní rozpočtová rezerva je z velké části vyčerpaná a ani tam taková částka není. Pokud bude muset ministr financí tuto částku hradit v tomto roce, bude muset provést restrukturalizaci výdajů, to znamená některé z nich snížit,“ informoval náměstek ministra financí Eduard Janota.