Anheuser-Busch zřejmě odmítne nabídku InBevu

New York - Americká síť pivovarů Anheuser-Bush má v úmyslu odmítnou nabídku na převzetí, kterou jí předložila belgická skupina InBev. S odvoláním na dobře informovaný zdroj to uvedl list The Wall Street Journal. InBev chce za akvizici zaplatit 46,3 miliard dolarů (v přepočtu asi 727 miliard dolarů), čímž by se obchod stal nevětším převzetím v odvětví alkoholických nápojů v historii.

Správní rada Anheuseru požaduje podle The Wall Street Journal nabídku InBevu za nedostatečnou. Proti převzetí Anheuseru navíc vystoupil i guvernér státu Missouri Matt Blunt. Analytici předpokládají, že by na to mohla belgická skupina zareagovat zvýšením nabídky nebo jejím předložením přímo akcionářům americké jedničky na trhu s pivem.

Anheuser má vlastní plány

Management Anheuseru se chce o budoucnost podniku postarat sám. Pracuje na vytvoření plánu na restrukturalizaci firmy. Její součástí by měl být mimo jiné prodej tématických parků, obalové divize a propouštění. Náklady chce společnost snížit o více než 500 milionů dolarů.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti Amber. Mezi jeho hlavní značky piva patří Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Loni InBev o prvenství mezi výrobci piva připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.

Anheuser-Busch se světoznámou značkou Budweiser je největší americký producent piva s tržním podílem 48,5 procenta. Firma vede po celém světě řadu právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.