Před cestou do zahraničí se vyplatí připojistit

Praha - S přicházející sezonou letních dovolených se jednotlivé pojišťovny předhánějí s novými a novými nabídkami cestovního pojištění. Od vstupu do Evropské unie přitom při cestách po Evropě stačí běžné zdravotní pojištění, které má každý občan České republiky. Málokdo už však ví, že tato forma pojištění kryje pouze náklady na základní zdravotní ošetření. Dovolená ve Španělsku, Řecku nebo Itálii se tak stále může pořádně prodražit.

Úraz může bez připojištění přijít na statisíce 

Čeští občané mají v zemích Evropské unie automaticky nárok na zdravotní péči za stejných podmínek jako místní obyvatelé. To však také často znamená vysokou spoluúčast či platby za některé zákroky. „Běžný úraz na dovolené, jako je šlápnutí na mořského ježka, vás vyjde minimálně na 7 tisíc. Větší úrazy, například zánět slepého střeva, to už je otázka 150 tisíc,“ zdůrazňuje jednatel Top-pojištění.cz Pavel Ronovský. Největší nepříjemností pro peněženku pacienta jsou úrazy, které si vyžádají delší hospitalizaci či převoz zpět do České republiky. Za ten může nepojištěný turista zaplatit i tři čtvrtě milionu korun.

Další nepříjemností, která může české cestovatele potkat, jsou platby v hotovosti, které požadují zahraniční soukromé ambulance. Ty jsou v přímořských letoviscích často jediným zdravotnickým zařízením. Veřejné pojištění je v tomto případě nepoužitelné, pokud je však turista připojištěn, dostane po předložení dokladu o zaplacení poplatku peníze od pojišťovny zpět.

Pojistit lze zdraví, zavazadla i odpovědnost 

Cestovní pojištění běžně sestává ze tří základních částí. Jsou jimi pojištění léčebných výloh zahrnující kromě nákladů na lékařskou péči také ubytování, či transport. „Tyto náklady je dnes potřeba mít pojištěné minimálně na hodnotu jednoho milionu korun,“ doporučuje Ronovský. Dalšími součástmi cestovního pojištění jsou například pojištění zavazedel, úrazové pojištění nebo pojištění odpovědnosti.

Pojištění platební karty - ano, ale jen někdy 

Cestovní pojištění nabízejí kromě zdravotních a klasických pojišťoven také cestovní kanceláře. Spoléhat se lze také na pojištění platební karty, to však podle Ronovského není radno přeceňovat. „Cestovní pojištění je velmi kvalitní, pokud máte zlatou platební kartu. U běžných karet je velmi okrajové a je potřeba připojistit se ve vyšším rozsahu,“ vysvětluje.

Nejoblíbenějším prostředkem, jak cestovní pojistku uzavřít, se pro obě strany stal internet. Pojišťovnám šetří náklady a často tak tuto fotmu zvýhodňují prostřednictvím nejrůznějších slev. Dobře posloužit však stále ještě může i klasická přepážka.