Vichřice způsobila škody lesníkům i zemědělcům

Praha - Větrná bouře, která se přehnala přes Českou republiku ve středu večer a v noci na dnešek, způsobila nemalé škody lesníkům. Podle prvních odhadů jí ve státních lesích padlo za oběť až půl milionu metrů krychlových dřeva. V porovnání s březnovou vichřicí Emma jde zhruba o čtvrtinovou škodu. Podnik očekává, že po zpřesnění budou škody vyšší.

Nejvíce vichr podle posledních odhadů poničil lesy ve východních Čechách, na Vysočině a v Beskydech. Nejpostiženější je Pardubický kraj se 165 tisíci kubíky poničeného dřeva. Na Vysočině bylo poškozeno 150 tisíc metrů krychlových. Jen na lesních správách Nasavrky a Ledeč nad Sázavou padla během okamžiku celá roční plánovaná těžba v objemu 70 tisíc metrů krychlových. 

V některých místech se vichr točil takovou silou, že stromy nelogicky popadaly proti směru větru. Lesů v některých regionech se vichr takřka nedotkl. Skoro vůbec nejsou poničené lesy na Teplicku, Liberecku a Zlínsku. Škody bude státní podnik zpřesňovat v následujících dnech.

Dřevo z kalamity ve státních lesích by podle podniku nemělo nijak zhoršit situaci na již přesyceném trhu se dřevem. Lesy ČR totiž podle mluvčího Radka Drahného pozastaví a sníží úmyslné těžby tak, aby celkový objem všech těžeb ve státním podniku letos nepřekročil plánovaných přibližně 7,5 milionu metrů krychlových.

Zatím není jasné, jak Lesy ČR firmám zadají likvidaci kalamity. „O způsobu zadání teprve rozhodneme. Cílem bude, aby vyvolal co nejmenší kontroverze,“ řekl Drahný.

Škody hlásí také zemědělci

Středeční bouře neušetřila ani české zemědělce. V některých regionech prudký vítr doprovázený přívalovými dešti poničil zemědělcům až 80 procent úrody. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Agrární komora nyní mapuje vzniklé škody. Mezi nejvíce postižené regiony podle Veleby patří část střední Moravy, Pardubicko, Chrudimsko, Kutnohorsko či Královéhradecko. „Záleželo na tom, zda vítr doprovázel silný déšť,“ podotkl Veleba.

Agrární komora letos v Česku podle dřívějšího odhadů očekávala nadprůměrnou úrodu obilí. Zatímco loni farmáři sklidili 7,15 milionu tun obilí, letošní sklizeň by se měla díky příznivému počasí a nárůstu osetých ploch pohybovat od 7,2 milionu do 7,5 milionu tun obilí. Kvůli škodám způsobeným středeční bouřkou bude ale podle Veleby produkce obilí možná nižší.

Rozmary počasí, které poškozují úrodu, jsou podle Veleby stále častější a závažnější. „Mělo by se to promítnout do zemědělské politiky a je nejvyšší čas se bavit o řízení rizik. To znamená udělat pro tyto případy nějaké fondy, protože to bude zřejmě čím dál závažnější,“ uvedl Veleba.