„Pačesova komise“ pohne s diskusí o dostavbě Temelína

Praha - Zastánci jaderné energetiky budou mít zřejmě o důvod víc k radosti. Ačkoli nezávislá komise pro posouzení energetických potřeb Česka přímo nedoporučí dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, vysloví se pro okamžité uvolnění procesu posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). V rozhovoru pro deník E15 to uvedl šéf komise, předseda Akademie věd Václav Pačes.

Výzva komise k urychlenému uvolnění studie EIA by se podle odborníků mohla stát spouštěcím mechanismem, který odstartuje práce na dostavbě dalších dvou bloků Temelína. To si uvědomuje i Pačes. „Je jasné, že toto doporučení jde tak trochu proti koaliční dohodě. Kabinet se však o ně bude moci opřít jako o nezávislý posudek,“ řekl.

Nové jaderné zdroje preferuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) i opoziční ČSSD, která se snaží prosadit, aby o dostavbě dvou reaktorů v Temelíně místo vlády rozhodla sněmovna. Rozšíření jaderné energetiky odmítají hlavně zelení jejichž předseda Martin Bursík vede ministerstvo životního prostředí.

Ministerstvo životního prostředí, do jehož kompetencí posuzování vilvů patří, nechce zatím na rozhovor Václava Pačese reagovat. „Nemá smysl komentovat dílčí výroky. Určitě se budeme velmi důsledně zabývat tím, k čemu komise došla, ostatně, máme v ní taky svého zástupce,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Dostavbu Temelína si přeje také společnost ČEZ. „I nejvíce optimistické předpovědi vývoje spotřeby elektřiny ukazují, že Česká republika bude mít někdy po roce 2015 nedostatek elektřiny. Navíc ji už v té době nebude odkud dovézt, protože okolní země na tom hůře než my a už nyní dovážejí," uvedla mluvčí společnosti Eva Nováková. Právě dostavba dalších dvou bloků jihočeské jaderné elektrárny by podle ní přispěla k řešení tohoto problému.