Nový rekord ropy: překonala 142 dolarů

Londýn - Ceny ropy opět o něco posunuly své rekordy. Poté, co ve čtvrtek zejména kvůli poklesu dolaru a vysokým růstovým očekáváním představitelů kartelu OPEC překonaly hranici 140 dolarů, se nezastavily ani dnes. Kvůli poklesům akciových trhů se barel klíčové komodity prodával za více než 142 dolarů.

Cena americké lehké ropy stoupla kolem 13:30 SELČ až na 142,26 dolaru za barel a poté se usadila těsně pod 142 dolary s denním přírůstkem více než dvou dolarů. Severomořská ropa Brent se vyšplhala až na rekordních 142,13 dolarů.

Na obnovení růstu cen má medvědí podíl Šakíb Chalíl, který včera řekl, že by se v létě mohla cena ropy pohybovat v rozmezí 150 až 170 dolarů za barel. Objevily se také zprávy, že Libye hrozí snížením těžby ropy odvetou za to, že americký Kongres debatuje o možném zásahu proti zneužívání dominantního postavení zemí OPEC.

Ropu ale žene nahoru také pokles kurzu dolaru, který nutí investory krýt se novými nákupy proti inflaci. Ve čtvrtek americká měna oslabila k euru na třítýdenní minimum 1,5747 USD/EUR.