EK vyzvala Slovensko, aby prošetřilo únik informací kolem parity

Brusel - Komisař EU pro měnové záležitosti Joaquín Almunia vyzval Slovensko, aby prošetřilo podezření, že změnu parity slovenské koruny k euru provázel únik citlivých informací. Podezřením se zatím zabývá slovenská centrální banka.

Na změně kursu, ve kterém Slováci 1. ledna příštího roku definitivně vymění koruny za eura, vydělala finanční skupina J&T. A právě s vrcholným managerem skupiny J&T se těsně před změnou parity sešel slovenský ministr financí Ján Počiatek na jachtě v Monaku.

Počiatek kvůli vzniklému skandálu nabídl slovenskému premiérovi Robertu Ficovi demisi. Ten ji však nepřijal s odůvodněním, že zůstala nedoložena podezření opozice a tisku, že se ministr mohl dopustit úniku citlivých informací.

Představitelé J&T připustili, že pár hodin před změnou kurzu nakoupili větší objem korun, avšak popřeli, že by tak učinili pod vlivem tajných informací; vycházeli prý z veřejných prohlášení vlády, že má zájem o co nejsilnější kurz při přechodu koruny na euro, vyhovující občanům. Spoluzakladatel skupiny Patrik Tkač naopak vytkl Ficovi a Miklošovi, že si kritikou finančních skupin jen snaží zvýšit si oblibu u voličů.