České akcie prodělaly nejhorší první pololetí za 13 let

Praha - České akcie na pražské burze zažily nejhorší první pololetí za posledních 13 let. Ceny řady emisí ztratily desítky procent a daly tak zapomenout na předchozí řadu let tučných zisků. Údery zasazovaly kapitálovým trhům po celém světě dopady původně americké hypoteční krize, které se přesunula do dalších ekonomik a odvětví. Konec nepříznivého období analytici nechtěli odhadovat.

Hlavní index PX zatím od konce loňského prosince klesl o téměř 19 procent. Největší propad zaznamenal v prvním pololetí 1995, kdy to bylo více než 30 procent. Některé akcie, například realitní skupiny Orco Property nebo prodejce ojetých vozů AAA Auto, letos již odepsaly více než polovinu.

„Nikdo neví,“ odpověděl na otázku možného dalšího vývoje analytik UniCredit Bank Dušan Jalový. Analytik společnosti Patria Finance Jan Krejčí předpokládá, že ve druhé polovině roku by se situace mohla začít stabilizovat. Je tedy možné, že ztráty se do konce roku nemusí podařit vymazat. Naposledy pražská burza v celoročním hodnocení oslabila v roce 2001.

K základním podmínkám odrazu z dlouhodobých minim patří utlumení negativních účinků krize na ekonomiku Spojených států a zisky firem. „Pokud by investoři dostali signál, že finanční sektor je již stabilizován, pomohlo by to regionu a samozřejmě i pražské burze,“ uvedl Krejčí.

Tuzemští analytici jsou přesvědčeni, že trpěliví investoři na současných nízkých cenách akcií dlouhodobě musí vydělat. „Akcie se kupují na důchod a ekonomické krize mají jednu úžasnou výhodu - vytvářejí nákupní příležitosti. Dle našeho názoru bude letošní léto pořádně horké, ale ten, kdo nepanikaří a investuje, bude jistě odměněn,“ míní Jalový.

Nákupní doporučení z akcií obchodovaných na pražské burze měly například akcie majitele televize Nova firmy CME, operátora Telefónica O2, energetické skupiny ČEZ nebo těžební společnosti NWR.