Světové akciové trhy neztrácí optimismus ani po špatném prvním pololetí

New York/Praha - Akciové trhy po celém světě za sebou mají obtížné první pololetí, kdy většina indexů oslabila o více než deset procent. Výhled na druhé pololetí ale vypadá lépe, a to ze tří hlavních důvodů: začíná odeznívat krize na úvěrových trzích, dolar je velmi nízko a s příliš rychlým růstem cen ropy již nelze počítat.

Největší ztráty má od začátku roku akciový trh v Číně, kde hlavní index klesl skoro o polovinu. Tento vývoj se předpokládal, protože kurzy akcií tam loni vystoupily tak vysoko, že představovaly více než padesátinásobek očekávaného zisku na akcii. Pokles v prvním pololetí tak ceny akcií vrátil na reálnou hodnotu.

Ztráty se v prvním pololetí týkaly především vyspělých zemí a těch států, které sice patří k mladým dynamickým trhům, jako je například Česká republika, ale nemají výrazné zdroje nerostného bohatství. Právě těžba nerostných surovin pomohla zemím jako je Rusko nebo Brazílie, takže jejich akciové trhy ani žádné ztráty nemají. Český index PX za pololetí klesl o téměř 19 procent.

Krize na úvěrových trzích a především ztráta důvěry ve fungování finančního sektoru byly hlavní příčinou ztrát. Investoři se odkláněli od akcií a nakupovali komodity. Na stále nové rekordy tak stoupala cena ropy, která se dostala nad 140 dolarů za barel. Ruku v ruce s růstem cen ropy a ztrátami na akciových trzích šel i pokles dolaru.

„Myslím, že už se blížíme konci finanční krize. Ještě úplně neskončila, ale ty náznaky, co přicházejí ze Spojených států, jsou povzbudivé,“ řekl k situaci ve finančním sektoru šéf Deutsche Bank Josef Ackermann, jehož citovala agentura Reuters.

Pro investory je ovšem klíčová otázka, kdy je vhodné opět vstoupit na trh. Manažer Doug Kass, který v hedgeovém fondu spravuje peníze bohatých lidí a institucí, doporučuje investovat právě teď. „V posledních letech jsem se vyhýbal akciím bank nebo sázel na jejich pokles. Teď do nich znovu začínám investovat, a to stále víc,“ řekl manažer podle finančního serveru Seeking Alpha.

Začátek druhého pololetí ale přesto bude dost obtížný. Dow Jonesův index totiž v minulých dnech prolomil předchozí technické dno a dál oslabuje, podle základních definic fungování akciových trhů tak vstoupil do takzvaného medvědího trendu. Tak se nazývá období dlouhého poklesu akcií a nyní bude klíčové, jak se bude index chovat v následujících dnech.