Ceny v eurozóně rekordně rostou, inflace je na 4 procentech

Brusel - Inflace v zemích platících eurem v červnu překonala očekávání analytiků a vyskočila na rekordní čtyři procenta. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Oproti cíli Evropské centrální banky je tak růst cen dvojnásobný. I přes zpomalení evropské ekonomiky by tak mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

Po květnovém růstu inflace na 3,7 procenta očekávali analytici i v červnu zvýšení cenové hladiny. Odhady ale hovořily pouze o růstu na 3,9 procenta. V takové situaci centrální banka obvykle přikročí ke zvyšování úroků, aby zdražování přibrzdila.

Evropská centrální banka, která řídí měnové dění v eurozóně, je podle svého prezidenta Jeana-Clauda Tricheta ve stavu zvýšené bdělosti. Ke zpřísnění měnové politiky by již bezpochyby přistoupila nebýt slábnoucího růstu ekonomiky. Zvýšení úrokových sazeb totiž sníží dostupnost hypoték a dalších úvěrů, a promítne se tak do nákladů celé ekonomiky.

I přes komplikace, které by mohla změna sazeb způsobit, bude podle odborníků nejspíš nevyhnutelná. „Evropská centrální banka zřejmě zvýší na svém čtvrtečním zasedání úrokové sazby. Toto rozhodnutí je velmi pravděpodobné a bylo téměř jisté již před zveřejněním údajů o inflaci,“ předpověděl v rozhovoru pro Českou televizi analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.